Меню

Въвеждат превантивни мерки заради опасност от птичи грип

29.01.2020 г.
9000
Със заповеди на директорите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ОДБХ – Плевен е разпоредена повишена епизоотична готовност заради заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) като са разпоредени и съответните противоепизоотични мерки. Това стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия в Плевен.

През последните месеци огнища на птичи грип в Европа бяха регистрирани в Полша, Унгария, Чехи, Словакия и Румъния.

 Мерките включват забрана за отглеждане на открито на домашни птици от всякакви видове и категории и провеждането на изложби и базари и птици. Необходимо и повишаване вниманието на органите на РДГ, ловните организации на територията на областта, както и на орнитологични дружества за извършване на засилен надзор над дивите птици. 
 
Стопаните, отглеждащи птици в личните си стопанства, както и ловните организации трябва незабавно да уведомяват кметове на населени места или официалните ветеринарни лекари при забелязване на отклонение от здравословното състояние или  повишена смъртност при отглеждане на домашните или дивите птици. 
 
От страна на ОДБХ – Плевен ще се извършат проверки на територията на областта относно изпълнението  на мерките за биосигурност в стопанства за отглеждане на птици. Мерките за предотвратяване възникването и разпространението на болестта инфлуенца по птиците следва да бъдат приети на заседание на съответните общински епизооотични комисии във възможно най-кратък срок.
 

На територията на област Плевен има 29 промишлени птицеферми, 1 ферма за фазани във Върбица и две люпилни. В изказването си д-р Йорданов подчерта, че на територията на област Плевен няма случай на инфлуенца по птиците.

 Областната епизоотична комисия за обл. Враца също заседва във вторник. Директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Милчо Костурков съобщи по време на заседанието, че ще се проверява за спазването на изискванията за отглеждането на птици в домашни условия в обекти от тип „заден двор“ и птицевъдни обекти. В област Търговище също се въвеждат превантивни мерки заради болестта Инфлуенца по птиците.

Инфлуенцата по птиците (Avian Influenza, Птичи грип) е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици.
 


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 
 

 

  птичи грип
  02.01.2020 г.
  7754
  Птичи грип удари най-големия производител на птиче месо в Европа - Полша
  Най-малко 40 хиляди птици ще бъдат унищожени в Полша заради установена зараза на птичи грип във ферми за пуйки в източната част на страната, съобщава БНР.   Според Анджей Данеляк, председател на...
  Виж повече