Меню

Всеки индустриален свинекомплекс с индивидуален ветеринарен лекар от днес

10.01.2020 г.
8238
От днес във всеки индустриален свинекомплекс с над 5000 животни влиза официален ветеринарен лекар от Българската агенция по безопасност на храните.  

“Целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от африканска чума по свинете (АЧС). Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кланиците ще бъде наложена дезинфекция”. Това съобщи пред БНТ Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията. 

Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но най-важното в борбата със заболяването са мерките за биосигурност, категорична е Митева.

За африканска чума по свинете няма ваксина, няма лечение и единственото в борбата с това заболяване, са мерките за биосигурност.

България и Румъния са двете огнища с домашни животни от началото на годината - у нас те са 5, а в съседната ни страна са 25, допълни Митева.


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

  свинеферма
  09.01.2020 г.
  8453
  Пълна забрана за движение на свине от и към ферми и кланици в цялата страна
  От днес, 9 януари 2019 г., влиза в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Мерките се предприемат заради влошената епизоотична...
  Виж повече
  АЧС
  08.01.2020 г.
  8194
  Ново огнище на АЧС в промишлен свинекомплекс с близо 40 000 животни
  Българската агенция по безопасност на храните ( БАБХ ) констатира четири нови огнища на Африканска чума по свинете ( АЧС ). Положителните резултати от пробите са потвърдени днес, 8 януари 2020 г. от...
  Виж повече
  АЧС - ферми
  10.09.2019 г.
  4515
  Заради АЧС - разделят фермите на 3 типа: индустриални, фамилни и лични
  Стопаните, които искат да продължат да отглеждат свине, ще трябва да спазват определени мерки за биосигурност. Те ще бъдат разделени в 3 категории – индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства....
  Виж повече