Меню

Времето през Юни носи гъбни патогени при всички земеделски култури

12.06.2019 г.
2149
Обилните валежи и спарването в земеделските полета през този Юни носят риск от повишен инфекциозния фон от гъбни патогени: късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките, мани по лозите и зеленчуковите култури. При лозата междуфазният период цъфтеж на ресите - образуване на завръз с големина на грахово зърно е критичен за заразяване с мана.

Както Село първи писахме, вече масово е разпространението на мана по слънчогледа, което макар да се разпространява главно чрез заразени семена, то се подмомага и от влажното време. Гъбата е силно чувствителна на медни фунгициди. Заболяването се лекува единствено с препарати използвани в лозарството срещу мана по лозата, тъй като причинителите са от един род. Препоръчват се системните препарати. Препаратите на база алуминиев фозетил не трябва да се смесват с медни препарати. Има съмнения, че заболяването умишлено се внася със семената за да отвори широко пътя на фунгицид специално за него. На площите където се открива заболяването на есен преди почвообработките трябва да се внесе по 500 г/дка син камък разтворен в 20-30 литра вода. Внася се с обикновена пръскачка и се инкорпорира.

От 20-и до 30-и Юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. До края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си - при слънчогледа  ще протича начало на фаза цъфтеж, при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.