Меню

Водят се преговори за износ на български фуражи към Китай

07.10.2019 г.
87549
Делегация от китайски екперти е инспектирала български фуражни предприятия, заявили желание да осъществяват износ на слънчогледов шрот и сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за Китай, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

България отчита напредък по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за Китай. Това стана ясно по време на официално посещение на делегация от четирима експерти - одитори от Генералната митническа администрация на Китайската народна република у нас в края на миналата седмица. Слънчогледовият шрот и сухият зърнен спиртоварен остатък (DDGS) са предназначени за употреба, като фураж за животните.

Още през месец април 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите и министърът на Генералната митническа администрация на КНР подписаха Протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе. Събитието се състоя в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от Централна и Източна Европа в гр. Дубровник, се посочва в съобщение на Агенцията по безопасност на храните.

С документа страната ни се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на слънчогледово семе в шрот, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. Преди изпращане на всяка пратка Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва инспектиране на място, включващо фитосанитарен контрол.По време на визитата си китайската делегация предостави на БАБХ работен вариант на Протокола за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на сух зърнен спиртоварен остатък (DDGS) за обсъждане на включените в него текстове. След приключване на преговорите ще се пристъпи и към  официалното му подписване.

Китайските експерти подчертаха, че българската система за официален контрол на фуражите е еквивалентна на тази в Китай. Те отбелязаха, че извършваният контрол на всички нива, е строг, сериозен и отговорен, и се основава на риска и законодателството за фуражите. Износът ще бъде възможен след официалното одобряване на предприятията от  страна на Генералната митническа администрация на КНР.

  фуражи - съхранение
  16.08.2019 г.
  4435
  Властите затягат контрола върху съхранението на фуражи
  Властите затягат контрола върху съхранението и производството на фуражи заради разпространението на вируса Африканска чума по свинете (АЧС), който вече засегна почти цялото индустриално свиневъдство в...
  Виж повече
  износ на фуражи и животни за Мароко
  03.07.2019 г.
  1937
  България с отличен потенциал за износ на фуражи и животни за Мароко
  Аграрни експерти обсъдиха възможностите за износ на фуражи, храни и животни за Мароко.  Официална среща между д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните...
  Виж повече