Меню

Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17% по данни на ЕК

21.01.2020 г.
10539 7
Вносът на сухо мляко в България скача с нови 17% по данни на Европейската комисия, сочи справка на Село в най-новия доклад за развитието на пазара на млечни продукти в общността.

Внесеното сухо мляко за периода Януари - Октомври 2019-а година е в размер на 17 640 тона, което е поредно драстично покачване, нареждайки България на 10 място в класацията на най-големите потребители на сухо мляко в Европа, макар страната ни да е сравнително малка.

Интересното е, че основният внос освен от Полша, откъдето години наред се вкарва сухо мляко, сега е от Гърция и Румъния. Т.е. търговци са вкарали нова схема за консолидиран внос на по-големи обеми от северната ни съседка с търсене на още по-ниска цена. 

На фона на тези трвожни за българското животновъдство данни, според статистиката на Европейската комисия (ЕК), износът на сирене от България е намалял с 8% за последните три години; с 52% е намалял износът на собствено производство сухо мляко; с 59% е паднал износът на българска млечна суроватка на прах.

© 2020 Село