Меню

Вносът на пшеница от Украйна е само 6000 тона, но слънчогледът минава 300 000 тона

28.07.2022 г.
2135
Вносът на пшеница от Украйна е само 6000 тона, но слънчогледът минава 300 000 тона, които са изкупени главно от български рафинерии  за олио, а също и малки количества за производство на специализирани фуражи.

Преди седмица асоциацията на зърнопроизводителите се заканиха да организират протести, като обявиха, че на 26-и Юли ще имат Управителен съвет, но от подобно събитие няма никаква вест, както и към днешния 28-и Юли, няма публикувана информация по темата на официалната страница на сдружението. 

В същото време днес земеделския министър Иван Иванов заяви, че прибраната реколта пшеница в страната е над 6 млн. тона и на този фон внесеното украинско зърно с цел реекспорт е пренебрежимо малко количество от 6 хил. тона. (но тук става въпрос за пшеница, а не за слънчоглед, където количествата са колосални). Министъра добави, че е направена проверка на съхраняваното в склад украинско зърно, като е установено, че количествата отговарят на митническите декларации, а следващата седмица ще излязат резултатите за наличието на препарати за растителна защита и пестициди. „Потребителите ще бъдат защитени“, заяви категорично министър Иванов.

Във връзка с политическата ситуация той коментира, че "БСП направи всичко възможно да организира диалог, но егоизмът и желанието на някои партии да влязат отново във властта доведе до това, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ влязоха в един блок." Той каза в заключение, че оставя на следващия министър на земеделието от служебния кабинет един "подреден дом", в който да продължи да работи.