Меню

Вносен пчелен мед от Южна Америка и Китай убива родните пчелари в селата

14.10.2019 г.
27637
Вносен пчелен мед от Аржентина и Китай убива родните пчелари в селата. Оказва се така, че повече от 10 години след членството на България в ЕС, цената на едро е по-ниска от тази през 2007-а година, когато в България стартира т.нар. "Национална пчеларска програма".

Заради слабият контрол на БАБХ и митниците, сега не само пръскането с глифозат и неоникотиноидни препарати в земеделието убива българското пчеларство, но и дъмпинговият внос на пчелен мед.

По информация на АгроКлуб, вносът на пчелен мед от Китай е спаднал, но все още съществува като лоша практика, главно стимулирана от производители на пакетчета "мед" за подслаждане, които го смесват с глюкозо-фруктозен сироп и го предлагат по заведенията и ресторантите в цялата страна.

На база производствените разходи през тази година средната цена на пчелния мед трябва да е около 5.50 лв./кг на едро, а на био-пчелния мед по-висока с 1 лв. отгоре. Това са минималните нива, при които пчеларите няма да са на загуба.

Повечето пчелари не се заемат да продават сами на едро в чужбина, тъй като процедурата с износа е изключително тромава, изискват се много документи и е трудно да се намерят фирми, коментират от пчеларския бранш. Цената на едро при евентуална сделка е около 3 EUR/кг.  

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете