Меню

Ще се очисти ли БАБХ от етикета за системен рекет на бизнеса?

29.08.2019 г.
2522
През последните 3 месеца властта у нас показва пред обществото желание за справяне с тежките корупционни практики в сферата на земеделието и храните. Макар, че в сектора се направиха доста добри политически и бизнес реализации, то в системата на държавните служби в земеделието и храните продължават да се осъществяват скрити криминални и рекет модели, както бяха обявени от специализирана прокуратура.

След арестите в ДФЗ, които доведоха до кадрови промени и разчистване на натрупани проблеми, вчера специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха в БАБХ - Бургас, където са се осъществявали дългогодишни корупционни схеми.

Към момента липсва какъвто и да е официален публичен коментар от страна на шефа на БАБХ - Дамян Илиев, чиято оставка беше искана от редица политически, неправителствени и граждански организации по повод разпространението на зарази по животните.

Прокуратурата повдигна днес обвинения на петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от държавното обвинение.
Сред тях е и директорът на дирекцията, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата. На него е определена парична гаранция от 150 000 лева, а от по 75 000 лева са наложени на останалите участници.

В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, к.к Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени. Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол". На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице, поясняват от прокуратурата.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.

Повече по темата в публикациите по-долу:

  европейски свине с АЧС
  13.08.2019 г.
  2174
  АДФИ започва проверки на БАБХ за злоупотреби покрай чумата
  Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) започва проверки на БАБХ за злоупотреби покрай дейностите със заразните болести по животните и актуалния въпрос с чумата по свинете (АЧС). Преди...
  Виж повече
  ГДБОП в ДФЗ - арести
  16.07.2019 г.
  6035
  Общо 6 началници на ДФЗ са задържани при акция на ГДБОП и прокуратурата (ОБНОВЕНА)
  Общо 6-ма шефове на ДФЗ, сред които директори на дирекции и зам. изпълнителен директор на фонда, са задържани за срок от 24 часа, а разследващите претърсват домовете и офисите им. Има данни за длъжностни...
  Виж повече
  ДФЗ - корупция
  16.07.2019 г.
  3646
  ГДБОП и прокурори влязоха в ДФЗ - претърсват офиси
  Специализираната прокуратура разследва Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с делото срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана...
  Виж повече
  производство на суха кръв
  19.06.2019 г.
  47809
  Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?
  Има ли контрол от страна на БАБХ върху използването на т.нар. "суха кръв" (лиофилизирана кръв) в евтините сирена, кашкавали, а през летния сезон и сладоледи? Това е въпрос, който засяга милиони потребители...
  Виж повече