Търсене

Висок добив на биомаса в люцерна - как да го постигнем? (АГРОСЪВЕТИ от АгроКлуб)

02.06.2020 г.
10441
Люцерната е важна фуражна култура, която заема значителни площи в нашето земеделие. Много земеделци разчитат на нея не само за собственото си животновъдство, но и като стока, която реализират на пазара. 

За да се направи силен и рентабилен люцернов посев от самото начало, най-правилната стъпка е почвен анализ преди сеитбата. Той ще покаже ясно какви са проблемите и какво трябва да се предприеме, за да има почва, подходяща за културата. Освен запасяващото торене, което задължително се прави преди сеитбата, може да се наложи внасяне на ключови за развитието на люцерната хранителни елементи. Това става лесно по схема и препоръки, които ще се получат заедно с анализа.

А ето и конкретни препоръки от специалистите на българската компания, която произвежда листни торове Акрамет за висок добив на биомаса, съчетан с превенция от неприятели в люцерна. 

Един от най-големите успехи на българския листен тор и имунотехнология Акрамет Ултра е свързан с люцерната - значителен прираст на добива на биомаса - до 30%, въздействие върху насекомните вредители по люцерната и най-вече на най-големия й неприятел - паразитното растение Кускута или Кукувича прежда. Чрез растителния имунитет Акрамет Ултра предизвиква отхвърляне на паразита, блокиране на връзката му с растението и неговото загиване.

Акрамет Ултра съдържа всички необходими за люцерната хранителни елементи, включително особено важните за азотфиксацията ултрамикроелементи като: кобалт, хром, селен и др. Третиранията започват веднага след началото на вегетацията при височина на прираста около 10 см с доза от 300 г/дка при кристалния вариант и 600 мл/дка при течния вариант на Ултра. Пръска се след всеки откос отново при височина на прираста от 10 см. Продукта е напълно безвреден за хора, животни и пчели, което премахва всякакви рискове за тяхното здраве. Обогатява растителната биомаса с много ценни микроелементи важни и за доброто развитие на животните. Замества успешно опасните вещества използвани за борба с Кускутата. Ултра влияе много положително върху качеството на семената от люцерна като освен пръскането в ранна фаза се прави още едно пръскане преди цъфтеж с 350 г/дка кристален или 700 мл/дка течен Акрамет Ултра.

Силен и рентабилен люцернов посев от самото начало

След засяването и поникването трябва да се ускори процеса на вкореняване, което е от особено значение за формиране на добър и рентабилен посев. Затова при височина на прираста от 10 см, се влиза за първо пръскане с Акрамет Ултра - 200 г/дка кристален или 400 мл/дка течен вариант.

До 10 дни след първото пръскане се извършва второ пръскане съответно с 300 г/дка или 600 мл. 14 дни след второто пръскане се провежда трето пръскане със същите дози. Целта е ускорено изграждане на кореновата система и гъстота в период на оптимална влага, каквато е обикновено през пролетта. Силното начало, добри резултати всяка година.

© 2020 Село - Selo.BG

 

 • пшеница
  19.05.2020 г.
  9486
  Минималният стрес върху растенията е ключов фактор в условията на суша (ИНТЕРВЮ)
  В условията на суша, земеделците трябва да се стремят към възможно най-малък стрес върху растенията. В това е убеден специалистът по биохимия и физиология на растенията и биотехнолог Ивелин Желязков, който е...
  Виж повече
 • пшеница
  28.03.2020 г.
  12047
  Българският листен тор Акрамет остава единствената цялостна имунотехнология на пазара
  На фона на огромното разнообразие на листни торове на пазара, българските листни торове Акрамет се утвърдиха в практиката като надеждни и качествени продукти с висок и устойчив ефект върху растителното...
  Виж повече
 • Акрамет Ултра
  28.02.2020 г.
  9716
  Имунна защита за маслодайна роза и лавандула с българския имуномодулатор Акрамет (ВИДЕО)
  Торенето и растителната защита на основата на естествения имунитет на растенията ще намира все по-голямо приложение в земеделското производство. Европейската аграрна политика ясно поставя като приоритет...
  Виж повече
 • пшеница, обработвана с имуномодулатори Акрамет
  23.09.2019 г.
  43602
  Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията
  * на снимката: площи с пшеница, третирани с имуностимулатори Акрамет.  Българското земеделие е залято от какви ли не вносни търговски марки, които продават агрохимикали, семена и препарати, създаващи...
  Виж повече