Меню

Венцислав Славов: Нужен е контрол на прасетата тип 'заден двор' (ВИДЕО)

24.07.2019 г.
1994
Трябва да започне борба с незаконните прасета заден двор,  нерегистрираните прасета заден двор, защото те са един от основните източници на заболяванията. Тъй като при нас работят хора от селските райони, които се оказва, че доста голяма част в селата все още има заден двор. Оказва се, че този заден двор е нерегистриран и повтарям- незаконен и по този начин контрола над заболяването става много затруднен към Агенция по храните, към всички органи, които се занимават в момента с това заболяване.

Задният двор трябва по най-бързият начин да бъде, съжалявам, че ще го кажа - ликвидиран. Хората трябва да разберат, че това не означава, че никога повече няма да могат да гледат животни. Просто ние заедно с всички сили трябва да потиснем заболяването и да сведем рисковете до минимум. След това са прасетата - дивата свиня, популацията на дивата свиня. Тя също трябва да се намали. Трябва да се спрат захранванията по горите.Държавата трябва да направи големи капани, в които да улавят тези прасета, да локализира къде са местата на заболяванията. Може би, ето чехите направиха доста в борбата със заболяването - от 6 месеца при тях няма нови огнища. Там армията влезе със специално оборудване, със специални оръжия, които намалиха популацията на дивата свиня до санитарния минимум. Съответно намалят и шансовете за заболяването да се разпространява. Така че - заден двор и дивата свиня. Намаляне на популацията на дивата свиня и махане на всички,  пак повтарям, нерегистрирани, незаконни обекти, защото в момента държавата не може да е майка за едни и мащеха за други -мащеха за нас и майка за задните дворове. Защото тези прасета са незаконни.

Ние всяка година подлежим на контрол. Плащаме огромни такси към РИОСВ, към БАБХ, към регистрационни режими и какво ли още не. И ние подлежим на този контрол. А в задния двор този контрол го няма. В държавата не влиза нито една стотинка от задния двор, защото прасетата са нерегестрирани, нерегламентирани, незаконни.

Съответно самата служба в момента не знае колко прасета има заден двор. след като нямат регистрация. При нас всяко едно прасе се въвежда в специална система, ушни марки, специални документи за транспорт на тези животни,  специализирана техника за транспорт на тези животни. Самите шофьори имат специални обучения и сертификати, които са преминали за хуманно отношение към транспортирането на животните. От животновъдния обект към кланицата винаги има проследяване на тези животни. Докато всички останали нерегламентирани, незаконни животни - този контрол липсва. И тука е проблема. Тука е големият проблем.

По темата работи: Дарина Иванова
Видео: Press TV Казанлък