Търсене

Венцислав Ангелов: Нужна е промяна към устойчиво земеделие, разумна сеитба и торене (ВИДЕО)

08.06.2020 г.
13218
За да се адаптират към условията на трайно засушаване зърнопроизводителите трябва да се ориентират към устойчиво земеделие, разпределение на риска, устойчиви торови и сеитбени норми. Това каза в интервю за Село зърнопроизводителят Венцислав Ангелов. В стопанството му на територията на русенската община Бяла обработват около 90 хил. дка полски култури - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед царевица и грах. 

Тази година е тежка заради сушата, но се коментира, че са допуснати и грешки при наторяването на посевите - какви са вашите впечатления?
Моите впечатления са, че повечето производители в България основават технологията си на едни перфектни климатични условия и очакват високи добиви и високо качество на продукцията. От там идва торенето с по-високи норми, многократното торене, засилената растителна защита. В такива условия, обаче - това води до обратен ефект. Цялата химия, която се влага за повишаване на добивите при влошена климатична обстановка води и до негативни резултати.

Къде е решението на проблема?
Решението на проблема е известно - устойчиво земеделие, премерени стъпки, разпределение на риска, разумни торови и сеитбени норми. И всичко трябва да се прецизира спрямо ситуацията.

Имате ли притеснения относно прилагането на двете стратегии - “От фермата до трапезата” и “Биоразнообразие”, част от Зелената сделка на ЕС?
Нашите притеснение са във връзка с това, че условията в Европа са много различни. Балканите се различават значително от Централна Европа и до този момент ние нямаме яснота какво точно ще представлява Зелената сделка - какви са подробностите, какви са детайлите. Знаем само каква е рамката. И това не е подложено на обществено обсъждане. Ще дойде момент, в който трябва да се изпълняват изискванията по Зелената сделка и при нас, както винаги всичко ще става “на пожар”. Смятам, че много хора няма да се справят в първия момент и ще понесат загуби.

Имате ли наблюдения зърнопроизводители вече да се насочват към биопрепарати за растителна защита и биоторове- именно това са част от целите на новите стратегии?
Стават модерни през последните години. Но това е един много дълъг път, който трябва да се извърви - да се докажат в реални условия в стопанствата. Не може да се вземат само биопрепаратите и да се приложат към съществуващите технологии. Там трябва да се променят цели технологии иначе рисковете са големи. Но смятам, че бъдещето е в биопрепаратите.

Вие самият изпробвали ли сте биопрепарати в стопанството си?
Да, изпробвал съм, но без особен успех. И съм разбрал, че трябва да се промени цялата технология на производство. Ето защо правим тестове, проучвания и си вадим изводи.

© 2020 Село - Selo.BG


 

 • Мариела Йорданова
  01.06.2020 г.
  14891
  Мариела Йорданова: Разпределянето на риска е ключово в зърнопроизводството! (ИНТЕРВЮ)
  В трудни години като настоящата, в зърнопроизводството ще оцелеят тези, които са разпределили риска - сеят различни култури, различни сортове с различни характеристики. Това каза в интервю за Село...
  Виж повече
 • ОСП
  20.05.2020 г.
  9320
  Земеделие в унисон с природата - ЕК прие две ключови стратегии за агросектора
  Две важни стратегии, пряко свързани с развитието на агросектора, прие днес Европейската комисия. И двете са в съответствие с Европейския зелен пакт (т.нар. Зелена сделка) - Стратегия за биологичното...
  Виж повече
 • амониев азот
  09.05.2020 г.
  16205
  Проблемите с пшеницата са главно заради агротехнически грешки
  Проблемите с пшеницата в Добруджа са главно заради агротехнически грешки, които са усилили ефекта от сушата и малкото валежи. Репортер на Село, вчера направи обход в целият район от Велико Търново до Варна,...
  Виж повече
 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10858
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но все още не е безнадеждно. Много често се казва, че 5 литра дъжд няма икономическо значение. В момента обаче и половин литър дъжд спасява положението,...
  Виж повече