Меню

Васил Грудев: След арестите в ДФЗ, служителите работят под стрес

22.07.2019 г.
5239
Новият изпълнителен директор на Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) Васил Грудев, който работи в системата на аграрните институции над 10 години, вкл. и като бивш зам.министър на МЗХ, заяви днес в интервю пред Нова тв, че служителите на ДФЗ работят под стрес след специализираната акция във фонда.

"Не забравяйте, че се намираме в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет", посочи Грудев.

Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ?Каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква?, попита Грудев и допълни:


Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме работата на всички служители във фонда, които са над 1500 човека, акцентира още Грудев. Той отрече да познава служителя, който е работил в оторизацията на плащанията. По думите му той е бил на ниско експертно ниво.

Васил Грудев коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов.

"Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение", коментира Грудев.


Припомняме, че арестите в ДФЗ се случиха заради разследване за злоупотреби по линия на собственика на винпром Карнобат - Миню Стайков. В същото време обаче в медийното пространство изтече информация за предстоящи много по-големи разследвания в сравнение със случая по аферата "Карнобат", за която се твърди, че има финансови измами по най-малката мярка - Млад фермер, а също и по лозаро-винарската програма. По-големите разследвания на база  подадени сигнали към европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, щели да доведат до пълна ревизия на всички проекти за преработвателни предприятия по мярка 4.2 и ревизия на проектите по мярка 4.1 - за инвестиции в земеделска техника и съмнителни проекти за изграждане на оранжерии.

Всички служители на ДФЗ от арестите миналата седмица бяха пуснати под парична гаранция. Срещу най-голяма парична гаранция от 26 000 лв. е освободен Марио Кръстев, който е старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията" по Програмата за развитие на селските райони. За него от прокуратурата съобщиха, че той е роднина на Миню и Стайко Стайкови по сватовство. Обвинението срещу Марио Кръстев е за участие в ръководената от Миню Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК). От съобщението на прокуратурата не става ясно как той е участвал.

Другите четирима служители от ДФЗ са обвинени в престъпление по служба, но от прокуратурата мълчат какво точно е нарушението, което са извършили. Според техни близки, това, в което ги обвиняват е, че са били заедно в една работна група, която е трябвало да устано дали има свързаност между "младите фермери", както ги нарече заместник-главният прокурор Иван Гешев, на Миню Стайков. Те обаче не са я установили. според Гешев "младите фермери" на Миню Стайков са успели да получат неправомерно 8 млн. лв. европейско финансиране, но прокуратурата е успяла да предотврати получаването на още 10 млн. лв. престъпленията за които са обвинени четиримата са станали по времето на Румен Порожанов, когато е бил шеф на ДФЗ. Именно с негова заповед е била създадена работната група, чиято работа се е наблюдавала от тогавашния заместник-шеф на фонда Атидже Алиева - Вели, която днес е евродепутат от ДПС. Срещу тях обаче няма повдигнати обвинения. 

Най-абсурден е случаят със директора на дирекция "Правна" в ДФЗ Иван Боянов, който първоначално също е бил задържан показно за 24 часа. Впоследствие срещу него не са повдигнати обвинения и той е освободен. Според запознати причината за това е фактът, че за времето, за което прокуратурата твърди, че работната група е извършила нарушенията Иван Боянов е бил в продължителен болничен от ДФЗ и не е участвал в работата ѝ.