Меню

Васил Грудев: Наваксахме забавянето на всички процедури по ЛИДЕР

23.10.2019 г.
116703
Двойно повече местни инициативни групи има в страната ни през настоящия програмен период на ОСП и потенциални бенефициенти. Около 1300 са подадените проекти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева в рамките на Международна конференция за местното развитие (ВОМР) в Разлог, предаде репортер на Село.За първи път в този програмен период МИГ имат възможност за многофондово финансиране - 35 МИГ-а се възползват от него. Танева призна, че има слабости по подхода ЛИДЕР, свързани най-вече с процедурите във времево отношение и допълни, че “има инструментариум и визия” как през следващия програмен период, тя да се управлява по-бързо. 

През последните три месеца ние действително стартирахме работа по одобрение на процедурите, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Васил Грудев. Към днешна дата имаме 37 изцяло одобрени процедури, 145 са разпределени и ще бъдат финализирани в рамките на месец и половина. Всички процедури от 2018 г. са финализирани, а тези за 2019 г. са завършени на половина. Реално изплатени към момента са 23 млн. лв. спрямо общия бюджет от 180 млн. лв. - това не е достатъчно на този етап, но се работи, уточни Грудев.


Истината е, че до този момент процедурите бяха много забавени. Забавяне имаше дори в процедурите, които финансират административната структура на МИГ-овете. Това доведе до напрежение в работата на Местните инициативни групи, каза изпълнителният директор на ДФЗ.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  Михаел Пилке
  23.10.2019 г.
  116457
  Михаел Пилке, ЕК: До средата на 2020 г.очакваме готовност със стратегиите за ОСП
  На фона на предизвикателствата, които стоят пред Общата селскостопанска политика в новия програмен период, трябва да сме по-ефективни със средствата и проектите, които създаваме. Това заяви Михаел Пилке от...
  Виж повече