Търсене

Васил Грудев: Думите на министър Танева са извадени извън контекст (ВИДЕО)

08.06.2020 г.
25673
Днес следобед министър Десислава Танева даде извънреден брифинг по повод публикувано видео от конферетен разговор по време на ограничителните мерки поради COVID 19, в което в разговор с Асоциация "Български пипер" и представители на МЗХГ, министър Танева предупреждава за възможна загуба на европейски средства, което ще ощети много български земеделци.

По време на извънредния брифинг министър Танева даде фактическа обосновка за това, че думите и в рамките на публикуваното видео са извадени извън контекст и се тълкуват тенденциозно, особено от електронни медии, които не са запознати със спецификите на финансиране и механизмите на действие на регламентите в рамките на действащата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Изискването за контрол и проверки от страна на Европейската комисия (ЕК) е в рамките на 5% от общия брой бенефициенти, но въпреки това, с цел да няма злоупотреби, ръководството на МЗХГ и ДФЗ реализира контрол на над 50% от бенефициентите, което е без прецедент в аграрната политика, на която и да е европейска държава.

Отлично информирани източници от аграрния сектор посочиха, че публикуваните данни са активно мероприятие срещу Десислава Танева, заради нейни инициативи във връзка с чуждите търговски вериги и отстраняването на зам.министъра с ресор "Биоземеделие", който е в близки връзки с представители на въпросната Асоциация Български пипер, чието видео предизвика полемиките днес. Не са тайна и вътрешните войни между браншовите организации в аграрния сектор, най-вече в сферата на зеленчукопроизводството, които използват всички възможни инструменти за манипулация на общественото мнение и опитват да лансират свои методи за влияние в сектора.

По повод атака срещу нея днес, министър Десислава Танева коментира:

Освен политическа, няма как да я характеризирам по друг начин. Всички факти и цифри говорят за точно обратното - Никога не е имало период на по-висок интензитет на проверки, никога не е имало период на по-добра защита на европейски и национален бюджет, никога не е имало период, в който България е имала толкова инициативи на европейско ниво и те да са били на успешен финал.