Търсене

Българското овче сирене е изключено от повишеното защитно мито за САЩ

14.08.2020 г.
10400
България не е включена в планираното повишаване на 25% на защитното мито върху овчето саламуренo сирене за САЩ, съобщават от Земделското министерство.

За този резултат допринесоха усилията и активните действия на Министерство на земеделието, храните и горите, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и посолството на Република България в САЩ след изпращане на мотивирани писмени възражения срещу предложеното мито и българското овче саламурено сирене не е включено в новите обявени мита върху стоки по делото „Еърбъс“ в Световната търговска организация (СТО), се посочва в съобщението.

На 13 август 2020 г. търговският представител на САЩ публикува новите митнически ставки в рамките на присъдените от СТО по „делото Еърбъс“ мита върху износа на стоки от ЕС за САЩ.  Наложените митнически ставки върху нови продукти са в размер на  25%, в резултат на което износът им за САЩ в повечето случаи е неконкурентноспособен. Новите ставки влизат в сила от 1 септември 2020 г.

© 2020 Село - Selo.bg