Търсене

Българското кисело мляко в търговските вериги ще е с до 1,6% сухо мляко

22.05.2020 г.
8770
Все още текат преговори между млечния бранш, аграрното министерство и търговските вериги за осигуряването на българско мляко и млечни продукти във вериги от магазини, които имат 10 и повече търговски обекта или общо 884 търговски обекта в цялата страна. Това съобщиха от ресорното министерство след онлайн среща между представители на сектор мляко и министъра на земеделието Десислава Танева.
     
Млякото и млечните продукти са включени в обхвата на Постановление №70 на МС, според което освен условията за регионални производители, има изискване и произведените млечни продукти да са изцяло от българско сурово мляко. В момента се обсъжда промяна в постановлението относно изброяване на традиционните български продукти, които се произвеждат изцяло от българска суровина. Допуска се изключение за производството на кисело мляко, в което може да бъде вложено до 1,6% сухо мляко с цел стандартизация на продукта. 

Според министъра целта на направените изменения и допълнения е да се прецизира постановлението и да се подкрепят български фермери, като в същото време се гарантира изкупуването на българско сурово мляко, без да се допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините. 

“Прилагането на мярката до края на годината ще даде възможност за млякото, добито през пролетта и лятото да се изкупи, да се произведат традиционните за българския консуматор бяло саламурено сирене и кашкавал. Те са с по-дълъг технологичен процес на производство и могат да се реализират на пазара през есенно-зимния сезон”, казва Танева.

По време на срещата са обсъждани и други възможности за подкрепа на млечния сектор, а министърът е настояла да млекопреработвателите да организират подаването на документи за вписване на „Български кашкавал“ като Защитено наименование за произход (ЗНП) в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

© 2020 Село - Selo.BG

 • крави в Родопите
  08.01.2020 г.
  12761
  Спаси крава и пий качествено мляко от Родопите (РЕПОРТАЖ)
  ”Всички са чували за съвременното състояние на българското село. За неговото обезлюдяване и западане. Същевременно все повече хора осъзнават нуждата от чиста местна храна. Всички са чували и за „Избери...
  Виж повече
 • Внос на сухо мляко
  16.07.2019 г.
  30694
  Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко
  Само за първите 4 месеца на 2019 България е внесла 2 376 тона сухо мляко, като с тези обеми се нарежда в класацията на най-големите потребители на сухо мляко в Европа, изпреварвайки Унгария, Чехия, Гърция,...
  Виж повече