Меню

Български земеделци се втурнаха за трактори в Турция, заради ниската лира

07.05.2019 г.
4801
Български земеделци се втурнаха за покупка на употребявани трактори в Турция, заради срива на лирата, съобщиха колеги от региона на Свиленград и Хасково. Изключително изгодните оферти от частни продавачи накараха много от българските земеделци, които нямат възможност за покупка на нови трактори, да си внесат употребявани от южната ни съседка. Изключително евтини оферти има и за прикачен инвентар.

Документалната и митническа процедура не отказва фермерите, защото разликата в цената е основателна. 

Освен от частни продавачи, много изгодни оферти за употребявана агротехника има и в представителствата на различни марки трактори и земеделска техника. Изгодните цени заради ниския курс на лирата обаче не се отнасят за новата техника, тъй като заради икономическата ситуация продажбите се извършват по оферти в евро.

Спадът в турската лира се дължи на спекулации за повторение на местните избори в Турция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за ново гласуване, защото твърди, че има изборни нередности. Републиканската народна партия (РНП) бе обявена за победител на изборите на 31 март с победа от 0,2 пункта над кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

В края на април турската централна банка остави основния лихвен процент в размер на 24% по време на заседанието си за лихвените проценти и обяви също така, че не обмисля по-нататъшно увеличение. Турската лира се обезцени с 1,3% до 6,0405 за долар, докато инвеститорите очакват решението за вота.

  ЕК отчита 6% спад в износа на агро стоки
  03.12.2018 г.
  1621
  ЕК отчита 6% спад в износа на агро стоки
  Европейската комисия (ЕК) отчита 6% спад в износа на агро стоки от страните членки на общността. Стойностите в износа на селскостопански хранителни продукти в ЕС отбелязват спад в сравнение с предходната...
  Виж повече