Меню

Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена

25.09.2019 г.
49712
С нищожни темпове върви търговията на български ябълки в разгара на беритбената кампания. Поставени под силния натиск на вносни плодове с ниска себестойност, българските производители на ябълки се сблъскват с огромен проблем - не могат да реализират продукцията си на собствения си пазар. 

Темповете, с които продаваме ябълки в момента, са нищожни, заяви пред Село Живка Гроздева, производител на ябълки в Карнобат и член на УС на Асоциация на овощарите в България.

“Внасяме ябълки, защото в България присъстват много международни вериги. Тези вериги залагат на цената, когато купуват дадена стока, не толкова на качеството. Те търсят доставчици, които могат да доставят на толкова ниски цени - до 0,25 лв./кг ябълка. Това са цени, невъзможни за нас”, коментира Гроздева. 

Оказва се, че ядем II и III качество италиански ябълки, но на висока цена.

“Ние произвеждаме ябълки сорт Роял Гала, които в момента продаваме на цена 80 ст./кг - с много добро качество, пресни, брани преди 2-3 седмици. В същото време в българска търговска верига, чието име няма да назовавам, ябълки от същия сорт - Роял Гала на италиански производител, се предлагат на цена 3 лв./кг”, каза Живка Гроздева.


От разговор с италиански колеги производители знам, че за източните страни, каквато е България, изнасят II и III качество ябълки. Интересен куриоз е, че докато в Западните страни търсят ябълката със средна големина, при нас се търсят винаги най-едрите плодове. Когато италианските фермери имат такива свръхедри плодове, които те не желаят, разчитат на пазари като българския”, посочи Гроздева.

Изключително ниски са цените, на които се изкупува за преработвателната промишленост: “Цената на ябълките за преработка вече е толкова ниска, че за нас е по-добре да платим, за да ги изхвърлим, отколкото да ги продадем на преработвателното предприятие на цена от 5 до 7 ст./кг, закарани до фабриката”, каза Живка Гроздева.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

Цялото интервю с Живка Гроздева - за пазара ябълки, намирането на работна ръка и субсидирането на сектора, очаквайте по-късно в Село.  

  ябълки
  24.09.2019 г.
  66234
  БАБХ проспа поредна далавера в хипермаркетите, този път срещу българските ябълки
  За всеки разумно мислещ и с будно съзнание човек е ясна вредата от чуждите търговски вериги по начина, по който работят в България - в полза на вносната продукция и собствените си печалби, но в ущърб на...
  Виж повече
  български пипер
  19.09.2019 г.
  25394
  Георги Василев: Вносът на пипер в България е 6 пъти по-голям от произведения у нас
  Вносът на пипер в България е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната, каза пред БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“. „Дотук я докарахме с много...
  Виж повече