Меню

Българска компания изпревари световни гиганти в сферата на агрохимията

* на снимката: площи с пшеница, третирани с имуностимулатори Акрамет. 

Българското земеделие е залято от какви ли не вносни търговски марки, които продават агрохимикали, семена и препарати, създаващи зависимости у зърнопроизводителите. Повечето от тях са изпитвани на база условия в Западна Европа и други региони. Понякога дават резултати, понякога не, и именно заради това земеделците често сменят сортове, препарати, подходи, докато налучкат някакъв благоприятен вариант. Определени чужди компании пък разработват хибридни семена и ГМО семена за царевица и соя, при които само и единствено технни препарати са в състояние да се борят с вредителите по полето. Така се създават едни трайни и дългосрочни ценови зависимости, а отговорността за чисто земеделие - липсва.

На фона на тези тенденции, а също и на закритите земеделски научни институти, една малка семейна фирма, създава за поредна година продукти, които възраждат достойнството и надеждата в българската аграрна наука. Това е Научно изследователския и технологичен център по земеделие - Плантис, разположен в разградското село Каменар.

НИТЦЗ Плантис произвежда листни торове под марката Акрамет, в модерно оборудвана лаборатория и производствен цех. Институтът прави изследвания и анализ на почви и растения в цяла България, като дава устойчиви решения за чисто земеделие, без зависимости от скъпи вносни препарати.

Основен акцент са имуностимулаторите и имуномодулаторите за зърнени култури, плодове и зеленчуци.

Зърнопроизводителите, клиенти на Плантис, отчитат отлично развитие на културите си и богата реколта, дори при силно неблагоприятни условия - както климатични, така и по отношение на вредители. Защо? Защото в основата на подхода на листното подхранване е имуностимулацията на растенията. Освен с решения при зърнените култури, от Института Плантис работят и с много овощари и зеленчукопроизводители, където резултатите са също отлични.

Какво отчита  Научно изследователския и технологичен център по земеделие - Плантис за тази година?
Годината приключва с добри полеви резултати, доволни клиенти и нови постижения. Отново беше потвърдено в производствени условия, че имунотехнологиите като Акрамет са надеждно допълнение към растителната защита, което дава сигурност в борбата с широк кръг от патогени и вредители. Растителния имунитет постепенно се превръща в неизменна и важна част от запазването на растенията и реколтата. Чрез него може да се блокират гъбни заболявания при пшеницата като: брашнеста мана, септориоза, коренови заболявания, включително паразитно полягане, ръжди и др.

От насекомните вредители успешно се елиминират листни въшки, цикади, активни ларви на пшеничните мухи. С това се повлиява и разпространението на вирусите, сериозен проблем напоследък.

През последните 2-3 години въздействието чрез имунитета върху вирусите е обект на сериозни изследвания в Научно изследователския и технологичен център по земеделие - Плантис. Първоначалната увереност дойде от факта, че от самото начало на изследванията свързани с Акрамет като имуномодулатор - 2006 г, няма случаи на регистрирани вирози при пшеница и ечемик в площи обработвани по пълната технология на продукта. При третиране на заболели площи Акрамет оказва стопиращ и задържащ ефект върху вирозите в рамките на 25-30 дни. Подобен задържащ ефект през 2019 г беше отбелязан при Бронзовост по домати, като третираните дори плододават, а контролите загиват още в самото начало на инфектирането. Изследванията ще продължат и ще се разширят през следващата година. От Плантис приканват земеделците, при които се появят проблеми с вирози или нематоди да се обръщат своевременно за консултации.

За поредна, четвърта година протече експеримента за отглеждане на пшеница единствено с Акрамет Класик като фактор за растителна защита. Единствения пестицид употребен на полетата е хербицид на база трибенурон метил намален с 30%. Опитите завършват с добиви от 620-650 кг/дка. Не са отбелязани заболявания и вредоносно присъствие на насекомни вредители.

Акрамет показва стабилни резултати при самостоятелно приложение като добивите достигат максимално 740 кг/дка. По-високи резултати се постигат само с комбиниране с надеждни фунгициди.

През 2019 г в Института по земеделие Карнобат бяха проведени експерименти с Акрамет Класик при пшеница и ечемик, с които бе доказано, че продукта може успешно да се използва за високи добиви в екологичните производства. Опитите включваха варианти без фунгициди и варианти без никакви пестициди, включително хербициди. Резултатите предстои да бъдат публикувани.

През 2019 успешно приключиха и изпитанията за елиминиране на Кускута при люцерна чрез растителния имунитет и имуномодулатора Акрамет Ултра.

Приключи кампанията с добри резултати при зърнопроизводители комбиниращи имуномодулатора Акрамет Класик с химична растителна защита. Комбинирането на качествени фунгициди с Акрамет позволява да се получават зърнени добиви в границите на 800-1000 кг./дка., което показва високата рентабилност на производството. Първите две фунгицидни третирания през пролетта може да се извършат само с Акрамет като последното, след 20 май може да бъде с мощен стробилуринов фунгицид. Особено внимание трябва да се обърне на началото на вегетацията през пролетта. 

Към момента от Научния център Плантис пазят стриктно патентите си за имуностимулацията на растенията, за да не бъдат атакувани от западните корпорации, които тепърва започват разработки в тази посока.

Оказва се така, че една малка българска компания е много по-напред в иновационните чисти технологии за имуностимулация на растенията в сравнение със световни гиганти в агрохимията.

"Препоръчваме на нашите клиенти, ухажвани упорито от конкурентите ни, да залагат паралелни опити на Акрамет с предлагания конкурентен продукт. Акрамет винаги се представя достойно дори в конкуренция с най-прехвалените и реномирани световни марки. Важен е не само размера на добива, но и себестойността му. Затова казваме: Имайте доверие в българското, имайте доверие в нас. Ние сме най-близо до вас.", заяви Ивелин Желязков, Управител на Центъра.


Агрохимичната лаборатория Плантис допринася съществено за прецизната ефективност и резултатност при разкриване на проблемите в земеделските производства и намирането на правилните решения.

Да се надяваме, че предстои една нормална есен, различна от предните две. Ако това наистина се случи, производството ще бъде изправено пред обичайните проблеми след поникването на растенията - Шведска и Хесенска муха, листни въшки, цикади и повишена опасност от вирози. Препоръчваме да се води превантивна борба, за да не се допусне нападение и поражения от векторите на вирозите - листни въшки и цикади. Акрамет Класик е силен синергист на инсектицидите като не само увеличава ефекта им, но и периода на действие. Установено е, че периода на действие на Нуреле при комбиниране с Акрамет Класик е около 40 дни. За предпочитане е инсектицида да е комбиниран - с контактно и системно действие за да се елиминират листни въшки и цикади преди още да са инфектирали растенията с вируси. Системното действие на инсектицида и Акрамет по-късно са надеждна бариера пред развитието на ларвите на пшеничените мухи. Дозата на Акрамет е 300-400 г/дка. Не трябва да се забравя, че заразяването на посевите с гъбни заболявания става през есента. Особено опасни са кореновите заболявания, появяващи се най-вече в участъците с активно гниеща биомаса. Следва брашнестата мана и септориозата. Това изисква при пшеници с предшественик царевица задължително предсеитбено да се внесат поне 12-15 кг азотен тор. Използването на инсектицид при обеззаразяването на семената на пшеницата вече е задължително. При по-дълъг сух период все по-голяма част от семената ще стават жертва на насекомни вредители. Три важни момента през есенната кампания в които може да използвате ефекта и синергизма на Акрамет: Първият е при обеззаразяване на семената, втория - съвместно с инсектицида за борба с пшенични мухи, листни въшки, цикади, като борбата се насочва и в борба срещу вирозите, третия - борба с гъбните заболявания - Акрамет самостоятелно или комбиниран с фунгицид. Активно работим върху противодействието на растителния имунитет срещу нематоди. Растенията могат да блокират храносмилането на нематодите чрез синтез на инхибитори на стомашните ензими, но за да успеят в това, трябва да им се помогне. Желаем на всички благосклонна природа, нормална есен и успешна кампания", добави Ивелин Желязков. 


  торене - торове - закони - агроновини
  21.06.2019 г.
  4315
  ЕК ще задължи фермерите да намалят употребата на торове с 10% и променя пазара в ЕС
  ЕК предвижда да задължи фермерите да намалят употребата на торове с 10% до 2023-а година. Детайлите по предложението в момента се разглеждат в работни комисии в Брюксел и се очакват становищата на земеделски...
  Виж повече
  Мана по слънчогледа
  29.05.2019 г.
  14384
  Мана по слънчогледа рискува реколта 2019. Има сигнали за умишлено заразяване
  Мана по слънчогледа в почти цяла България рискува реколта 2019, алармираха пред Село БГ агрономи от Научно изследователския център Плантиз . Причината за маната е Plazmopara helianti. Желателно е...
  Виж повече
  18.02.2019 г.
  3905
  Реколта от пшеница: Азотен дефицит и гниене в площите с предшественик царевица
  Какво е състоянието на площите с пшеница? Дали неблагоприятните климатични условия и липсата на валиране на голяма част от площите в северна България ще окажат силно негативен ефект върху реколтата? Това ще...
  Виж повече