Меню

България ще произведе около 10 000 тона тютюн през тази година

17.09.2019 г.
9111
Прибирането на тютюневата реколта от 2019 г. приключи на територията на цялата страна, съобщи в интервю за Село Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010).  Очакванията на бранша са производството да бъде приблизително същото като през миналата година, когато общите количества бяха 10 800 тона. 

Прогнозните данни за количествата тютюн от МЗХГ, Института по тютюна и от терен са около 6 000 тона ориенталски тютюн от двете сортови групи  - Басми и Каба Кулак и около 4 000 тона едролистен тютюн - Бърлей и Вирджиния.

След прибирането на реколтата, предстои суровината да бъде изсушена по естествен слънчев път. В края на октомври - началото на ноември ще има оптимално влага за заготвяне на тютюна, а в средата на месец ноември ще стартира същинската изкупна кампания, обясни Филев. 

Над 30 фирми имат издадено разрешение за изкупуване на тютюна през тази година, но около 10 от тях са реално активните фирми, които всяка година изкупуват тютюна. Договорите за изкупуване на тютюн се сключват предварително между производителите и изкупвачите, като това е изискване на Закона за тютюна. В тях са заложени клаузи за заготовка и изкупуване на тютюна, както и срок за плащането на тютюна. 

Забавяне на плащанията

Цветан Филев призна, че има проблеми с някои търговци на тютюн, които “хронично” забавят плащанията към стопаните всяка година. Въпреки че съгласно Закона за тютюна срокът за изплащане на изкупената суровина е не по-късно от 30 дни след предаването ѝ на пункта, плащанията се бавят месеци наред, понякога до половин година. Това пречи на тютюнопроизводителите да заложат следващия стопански цикъл. Много са и случаите, в които производители се отказват от отглеждане на тютюна заради забавени плащанията.

Въпреки че договорите дават право на стопаните да потърсят правата си по съдебен ред, те не го правят. “Моето обяснение е, че Националната асоциация вдигна много летвата в защита на Сектор Тютюн и тютюнопроизводителите са свикнали някой друг да свърши работата - в организация и преговори с търговците… и така и не стигат до съдебни дела, за да търсят правата си. Друг е въпросът, че някои от тях не вярват в съдебната система, а и разходите са прекалено високи…”, коментира Цветан Филев. 

Около 70% от тютюна в България се изнася всяка година.

Автор: София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

Очаквай пълното интервю с Цветан Филев по-късно в Село.БГ!

  сеитба тюютн
  28.05.2019 г.
  1542
  90% от тютюна е разсаден посочват данни на НАТ-2010
  90% от тютюна за тазгодишната реколта в България е разсаден. Постигнатите обеми при четирите сортови групи, отглеждани в страната, са приблизително близки, съобщиха от „Национална асоциация на...
  Виж повече
  Всички производители на тютюн влизат в общ регистър през 2019
  18.12.2018 г.
  2894
  Всички производители на тютюн влизат в общ регистър
  Близо 75% от тютюна от реколта 2018 вече е изкупен, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. При дребнолистните ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ са изкупени около 80...
  Виж повече