Търсене

България ще бъде домакин на световно изложение за тютюн през май 2020 г.

02.03.2020 г.
10566
В края на месец май България ще бъде домакин на Mеждународно професионално изложение за тютюневи изделия World Tobacco Europe 2020, съобщи за Село Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010.

В рамките на изложението ще се проведат две много значими за сектор тютюн мероприятия. Едното е годишно общо събрание на Европейската междубраншова организация (ELTI), която обединява европейските производителите от UNITAB и европейските преработватели на суровина SETRATAB. 10 държави членуват в организацията - Италия, Полша, Испания, Гърция, България - топ 5 производителите на тютюн в ЕС, както и Унгария, Франция, Германия, Белгия и Португалия, заедно с Швейцария, която също е член на UNITAB.

На общото събрание се очаква да бъде избран българин за председател на ELTI, съобщи Цветан Филев и допълни, че “по тази линия ние ще работим за равнопоставеност на сектор Тютюн на европейско ниво спрямо останалите култури, включително и българския тютюн да остане на тютюневата карта на Европа”.


В рамките на събитието ще се проведе и регионална среща за Европа, посветена на ориенталските тютюни под егидата на Световната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA). Участие ще вземат България, Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Азербайджан.

Подобни форуми са изключително полезни за сектора, коментира Филев, защото се представя актуалното състояние на ориенталския тютюн, нивата на производство, рисковете пред сектора, тенденциите и перспективите от 5 до 10 години напред. “Основната цел е да имаме предвидимост за развитието на сектора, а не в ситуация на криза тепърва да се търсят решения”, обобщи Цветан Филев.

Изложението World Tobacco Europe 2020 ще се проведе на 27 - 28 май 2020 г. в Интер Експо Центъра в столицата. Очаква се над 80 фирми и търговски представители да изложат на вниманието на над 1500 посетители тютюн, тютюнева суровина, семена, препарати, технологии за преработка и съхранение на тютюнева суровина и др.

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 


 

 • субсидии за тютюн
  26.02.2020 г.
  8991
  ДФЗ изплати преходната национална помощ за тютюн. Вижте ставките
  Държавен фонд „Земеделие“ ( ДФЗ ) съобщи, че са преведени 75 678 249 лв. на 40 510 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа, утвърдена преди ден...
  Виж повече
 • тютюн
  18.09.2019 г.
  12886
  Цветан Филев: Китайският пазар е добра възможност за българския тютюн (ИНТЕРВЮ)
  Преди дни в Париж, Франция се проведе трети Изпълнителен комитет за годината на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Представители на националните браншови организации на сектор "Тютюн" от...
  Виж повече