Меню

България с отличен потенциал за износ на фуражи и животни за Мароко

03.07.2019 г.
1936
Аграрни експерти обсъдиха възможностите за износ на фуражи, храни и животни за Мароко. 

Официална среща между д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и д-р Абделгни Аззи, заместник генерален директор на Агенцията по безопасност на храните в Кралство Мароко се проведе в БАБХ. Настоящата визита на д-р Аззи е продължение на положените основи за съвместно сътрудничество на проведената през месец април 2019 г. среща в гр. Мекнез, Кралство Мароко между аграрните министри на Република България и Кралство Мароко.

Като водещ интерес за посещението д-р Аззи, се очерта износът на фуражи от България за Мароко. Още през месец април 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните стартира процедура за износ на фуражи за Кралство Мароко. В рамките на разговорите бяха обсъдени още възможностите за износ на храни и някои животни.

По време на срещата бе представена подробна информация за официалния контрол, осъществяван от Агенцията по отношение на фуражите. Бяха обсъдени и въпроси, свързани със статута на България във връзка със заболявания като шап и вископатогенна Инфлуенца по птиците, Чума по дребните преживни животни, мерките които Българска агенция по безопасност на храните предприема за превенция на тези болести и предотвратяване на тяхното разпространение.

Д-р Дамян Илиев и д-р Аззи отбелязаха, че ключов и за двете страни е механизмът на взаимодействие между отделните регионални звена на представляваните от тях институции. Заместник генералният директор на Агенцията по безопасност на храните в Кралство Мароко подчерта, че ефективността от начина на работа на Областните дирекции по безопасност на храните зависи в голяма степен от упражнявания официален контрол върху храните, фуражите, карантината на растенията и здравеопазването на животните.