Меню

България постави рекорд във вноса на млечни продукти и сухо мляко от Европа. Фермери в селата фалират

13.07.2020 г.
5239 1
България постави рекорд във вноса на млечни продукти и сухо мляко от Европа, посочва анализ на специализираният сайт за агробизнес - АгроКлуб

Пореден рекорд във вноса на сухо мляко отчита официалната статистика. И то във време на пандемия, когато всички икономически показатели са отрицателни. Точно преди година, АгроКлуб публикува стряскащите данни, че България е внесла само за период от 4 месеца рекордните 2 376 тона сухо мляко.

Този рекорд вече е подобрен - т.е. свидетели сме на все по-засилен внос на сухи млека, за сметка на развитието на млечното животновъдство в България. Очевидно за преработвателните предприятия остава много по-изгодно да използват сухи млека, внос главно от Полша, които смесват с вода и тук-там слагат по малко истинско българско мляко, колкото да служи за отчитане на някакви, поне минимални показатели при взимането на проби.

Графата под името „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ според класификацията на националната статистика, включва именно сухите млека. Там ръстът за периода Януари 2020 - Май 2020 е с нови 35.3%.

Общият внос на храни и живи животни скача с 4.4% спрямо същия период на миналата година. 

Вносът в България на краве масло към Май 2020 скача с 11%, реализирайки се главно през чуждите търговски вериги и достига до рекордните 1 535 тона за периода от началото на 2020-а. Благодарение на чуждите ритейл вериги скача и вносът на сирена с цели 19% спрямо същия период на миналата година, достигайки нови рекордни нива от 6 735 тона за 5 месеца.

Вносът на обезмаслено мляко на прах (сухо мляко) за първите 3 месеца на 2020-а година изстрелва малка България високо в класацията на най-големите вносители на сухи млека в целия Европейски съюз с внесени количества в обем на 4 139 тона, само за период от 3 месеца!!! От 01-и Януари до 31 Март 2020. По-големи консуматори на сухо мляко пред България са единствено големи държави като Италия, Белгия, Германия и Испания. За сметка на това, във всички останали класации по отношение на произведени обеми и износ, България е в дъното на таблиците.

Коментари 1

За да коментирате, е нужно да влезете