Меню

България не приема предложеното от ЕК намаление на обвързаната подкрепа

За България е неприемливо предложението на Еврокомисията за намаляване на обвързаното подпомагане в земеделието, тъй като то е насочено към секторите, изпитващи трудности. У нас това са производството на плодове и зеленчуци и животновъдството, а там работят 40 % от всички заети в селското ни стопанство. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева при откриването на дискусия, посветена на Общата селскостопанска политика след 2020 година, съобщи БНР.
 
Тя посочи, че Еврокомисията предвижда намаляване на обвързаното подпомагане с 25 % през 2021 година, а до 2027 г. намалението да стигне 21%. В България това ще засегне 13 000 заети в сектор животновъдство и 14 000 в сектор плодове и зеленчуци, обясни  Кръстева. 
 
Затова страната ни настоява за по – висок процент обвързано подпомагане, тъй като то има и социално значение. Ситуацията се усложнява и от факта, че 2021-ва е обявена за преходна и изключва достъп до преходна национална помощ. 
 
Такава помощ отсъства в досега представените регламенти от Еврокомисията, уточни зам.-министър Кръстева. Тя съобщи, че на днешното заседание на съвета на земеделските министри в общността българският министър Десислава Танева ще представи декларация, с която търси подкрепа от другите държави-членки да се разреши прилагането на преходна национална помощ, още повече, че тя е неутрална за европейския бюджет.
 
5% е заложеното намаление на бюджета на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз през новия период 2021-ва – 2027-ма година и причината е Брекзит, съобщи Елисавета Върбанова от правния отдел на Еврокомисията. Тя посочи, че най – драстично това ще се отрази върху плащанията за развитието на селските райони, които ще бъдат намалени с близо 15 %.
 
Финансовата рамка за селското стопанство на Европа за периода 2021 – 2027 година предстои да бъде гласувана от Европарламента и от Съвета на Европа. Очаква се това да стане в началото на следващата година, стана ясно на дискусията в Пловдив.
 

  Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85507
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите в интервю за Село по актуални въпроси на земеделието, агробизнеса и аграрната политика: Министър Танева, каква е позиция на МЗХГ относно...
  Виж повече
  субсидии за животни
  06.11.2019 г.
  101312
  Преходната национална помощ за животни е под въпрос за 2021 г. (ВИДЕО)
  Преходната национална помощ за животновъдите е под въпрос за 2021 г., тъй като не е заложена в преходния регламент на Европейската комисия за влизането в сила на новата Обща селскостопанска политика ( ОСП...
  Виж повече
  работа в селското стопанство
  24.09.2019 г.
  37262
  Животновъдство, плодове и зеленчуци дават работа на близо 40% от заетите в агросектора
  Секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които са обект на обвързаната подкрепа, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. Това сочи анализ на Института по аграрна...
  Виж повече
  обвързано подпомагане
  24.09.2019 г.
  35769
  26 000 български стопани са под риск, ако няма обвързана подкрепа в новата ОСП
  Ако се намали финансовият ресурс за обвързаната подкрепа за България в следващия период на ОСП, това ще засегне над 13 хил. фермери в сектор "Животновъдство" и  над 13 хил. стопани, отглеждащи плодове и...
  Виж повече