ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
България е внесла 28 422 тона ябълки от западна Европа за 12 месеца (последната маркетингова година), докато родни производители в региони като Сливен, Пловдив и Русенско, изпитват остра криза с реализацията на своята продукция.Знаете ли, че ябълките които купувате от чуждите търговски вериги са внос от големи стопанства в западна Европа (най-често Италия) и се пръскат годишно между 18 и 25 пъти с препарати, вкл.инсектициди, а след това и 2-3 пъти срещу изгниване по време на дългите дни на спедиция и складиране? Само за последните 12 месеца, България е внесла около 1300 ТИР-а с ябълки, докато родни производители с овощни градини в селата фалират..!
Дъмпинговият внос буквално съсипва родното овощарство, независимо от всички реклами в сферата на аграрната политика, които сочат Общата селскостопанска политика на ЕС като много полезна за селските региони, което се случва паралелно с рекламите на всички чужди вериги, които заливат с манипулативни реклами национални и регионални медии и заблуждават потребителите, че предлагат предимно "български стоки."
Живка Гроздева, производител на ябълки в Карнобат и член на УС на Асоциация на овощарите в България, коментира: "Ядем II и III качество италиански ябълки, но на висока цена. От разговор с италиански колеги производители знам, че за източните страни, каквато е България, изнасят II и III качество ябълки. Интересен куриоз е, че докато в Западните страни търсят ябълката със средна големина, при нас се търсят винаги най-едрите плодове. Когато италианските фермери имат такива свръхедри плодове, които те не желаят, разчитат на пазари като българския”.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Италианска афера съсипва пазара на български ябълки
Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена