Търсене

България влиза в Топ 10 на производителите на череши в света до 5 години (ВИДЕО)

България може да влезе в Топ 10 на производителите на череши в света до 5 години в случай, че продължи трендът на развитие на това производство от последните 15 години. В момента в десетката са Сирия и Чили с 58 - 60 хил. тона, България е с 56 хил. тона (за 2018 г.). Прогнозата направи Ивайло Кючуков, управител на овощните градини на Куминяно Фрут. Компанията е лидер в Европа и един от водещите играчи на глобалния пазар на преработени череши за индустрията. През последните години собствениците инвестират в трайни насаждения и създават овощна градина на обща площ от 4000 дка. Освен череши, компанията преработва сливи, кайсии, праскови, ягоди и др. плодове.

Тенденции на пазара на череши

В България трендът при черешите следва световните трендове. За последните 15 години в световен мащаб има ръст с около 15% в площите с череши. Ръстът в обеми е около 40%.

В България около 100% е ръстът на площите с череши и с около 220% е ръстът в обемите. Повече от половината череши, които България придобива за 2018 г. са изнесени като преработена череша, а износът на България на преработени череши е близо 16 000 тона, обобщава Ивайло Кючуков, като се позовава на данни на ФАО, Министерството на земеделието, храните и горите и Агенция “Митници”. 

Износът на сушени сливи от България бележи ръст 

Площите със сливи в България намаляват наполовина за последните 15 години, но в обемите има 15% ръст. През 2017 г. площите са в размер на 73 570 дка, което е с 54% по-малко спрямо 2003 г. 

Трендовете в световен мащаб по отношение на експорта на сушени сливи са положителни. В България през последните 15 години има десетократно увеличение на износа на сушени сливи. Към настоящия момент износът на сушени сливи от България (за 2018 г.) е на стойност около 4,8 млн. долара и бележи ръст от 970% за последните 15 години. “Това доказва, че индустрията е основният мотор и бизнесът се движи основно от увеличеното търсене на плодове за индустриални цели”, посочи Ивайло Кючуков.  

В обобщение експертът каза, че глобалният бизнес със сливи и череши има положителен тренд - около 40% в обеми. В България трендът е в пъти повече. 

Диференциране на бизнеса

Всеки, който иска да стартира бизнес с овощни градини, на първо място много добре трябва да реши на кой пазар иска да стъпи - свежи продукти или плодове за преработка, за индустрията. Тези пазари имат различни изисквания към продукцията. 

Всички по веригата производител - прекупвач - търговец - вериги - преработвател са зависими от това, което е готов да даде за крайния продукт потребителят. Както веригата към доставки върви към крайния потребител, трябва да има и обратна връзка - неговото мнение и търсене да се взема предвид. Само така може да се развива правилно бизнес плана и всички да печелят. 

В условията на климатични, пазарни, комуникационни рискове, е добре бизнесът да се раздели спрямо риска (пазарно, продуктово, сортово) - част от производството да е за свежия пазар, а останалата - за индустрията. 

Много важен е подборът на сортове - предвид почвените и климатичните характеристики; бъдещата им реализация по веригата - за пресен пазар или за преработка.

Като пример Кючуков посочи, че в своите градини отглеждат сливи от френския сорт Дажен - лидер при сливите в света. За сорта е характерно, че добивите са идентични с тези при Стенлей - малко по-ниски. Разходите за двата сорта също са идентични. Каква тогава е логиката да вкарваш и отглеждаш този сорт в своите градини? Дажен има интересна особеност - той има над 30% брикс (захари). При слива, която ще се суши, разходите за сушене ще бъдат по-малко спрямо Стенлей, защото останалата част вода, която трябва да излезе от плода, намалява. Намаляват и енергоресурсите за изсушаването ѝ. В резултат - ще се получи по-сладък плод с много хубав аромат, изсушен при по-ниски разходи спрямо Стенлей, който е любим български сорт, посочи Ивайло Кючуков.

Автор: София Белчева,  © 2020 Село - Selo.BG

 

 • InteliFresh 2020 дискусия
  04.02.2020 г.
  8863
  Какъв е пътят към стабилен пазар на българските плодове и зеленчуци (РЕПОРТАЖ+ВИДЕО)
  Обем, качество, заготовка, сдружаване - около тези ключови думи премина третото издание на форума InteliFresh 2020 , който даде среща на български производители на плодове и зеленчуци с търговци,...
  Виж повече
 • сини сливи
  28.08.2019 г.
  18757
  Сини сливи реколта 2019 - добиви, цени и нови тенденции
  Шарена картина на добивите, шарена картина и на цените през тази година отчитат овощарите, които отглеждат сливи в страната. Това показа репортерска проверка на Село в разгара на прибирането на реколтата от...
  Виж повече