Меню

Бранимир Боянов: Единствено субсидиите държат българското животновъдство! (ВИДЕО)

16.10.2019 г.
122201
В момента единствено субсидиите държат българското животновъдство. Свидетели сме как изчезват цели стада, заяви пред Село Бранимир Боянов, овцевъд със 700 животни Черноглава плевенска овца и член на УС на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Г-н Боянов, срещаме се на Животновъдното изложение в Сливен, което министър Танева определи като празник на българското животновъдство. Така ли е, според вас?
Всяко едно изложение на български животни си е празник, тъй като животните всеки ден намаляват. И един ден вероятно тези животни ще бъдат атракция за поколенията.
По един или друг начин сме свидетели как изчезват цели стада. В момента единствено субсидиите държат българското животновъдство.

Според агростатистиката има увеличение в броя на овцете. Какви са вашите наблюдения?
Според мене агростатистиката не е права. Не знам как може да нараства броя на овцете, при положение, че много овцевъди разпродават цели стада. Само през последния месец имам няколко колеги, които хвърлиха тоягите и станаха богати за един ден, като си продадоха животните.

На какво се дължи намаляването на овцете?
Икономически са причините за това. Цената на млякото е 1 лв., още повече, че има и места, на които мандрите не искат да го изкупуват. В нашата страна има хора с желание да отглеждат овце, но са принуждавани или да преминат към месодайно овцевъдство, или да си ликвидират животните. По-скоро се спират на втория вариант, защото и агнетата, продавани в България два пъти в годината - на Гергьовден и Великден, не могат да компенсират разходите, а още по-малко да говорим за печалба.

Защо не се изкупува млякото?
За преработвателните предприятия е по-изгодно да правят сирене от нещо друго, но не и от мляко. Ако купят малко мляко, то е за документ. Освен това, българският вкус вече е променен и естествената миризма на овчето сирене не се припознава от клиентите.
В търговските вериги, където се продават продукти от овче мляко, цените са много високи  за потребителите - 17-18 лв./кг. Според мен, при изкупна цена на суровото мляко 1 - 1.20 лв/л., сиренето трябва да е не по-скъпо от 10 лв. в търговската мрежа.
В момента имаме надежди, че Китай ще бъде един голям консуматор на български млечни продукти и много от българските мандри, които бихме искали да наречем наши партньори, могат да намерят пазар там. Нека тогава продават сирене на цена 17-20 лв., стига цената на овчето мляко да удари 1 евро - така както е в Гърция, например.

Стои ли проблемът с виртуалните стада и животни - които на документи съществуват за подпомагане, а в същото време ги няма във фермите?
Виртуалните стада, ако има такива, могат да се изброят на пръстите на едната ми ръка. По-скоро проблемът е с виртуалните животни, които поради смърт, кражби в стадата, са отпаднали. Имаше възможност тези животни да бъдат изписвани чрез екарисажите, но сега нямаме тази възможност. Затова трябва да се намери начин да бъдат изписвани виртуалните животни в стадата.

Обсъждан ли е въпросът на Консултативния съвет по животновъдство в МЗХГ?
Много пъти е поставян въпросът. Според мен, веднъж годишно - към определена дата, предложена от нас животновъдите и одобрена от Българската агенция по безопасност на храните, трябва да ни се даде възможност да правим ревизия на стадата. При животни, които са отпаднали, а не са изписани, ветеринарният лекар да има възможност да извади марките. Защото реално животни няма и остават само марките, които се водят в животновъдния обект. 


Интервю на София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

  15.10.2019 г.
  120644
  Тодор Арбов: Основният проблем на говедовъдството ни са субсидиите на глава! (ВИДЕО)
  Най-големият проблем за сегашното състояние на говедовъдството са субсидиите, които се плащат на глава - кравата трябва да остане жива само до края на годината и човекът си получава субсидиите. Коментар пред...
  Виж повече
  Михаил Михайлов НСГБ
  14.10.2019 г.
  114896
  Михаил Михайлов: НСГБ: Млечното ни говедовъдство е в криза! (ВИДЕО) 
  Поне 7 говедовъдни ферми в Ямболски регион се разпродават в момента заради ниската изкупна цена на млякото. Това са средни ферми между 40 и 100 крави, съобщи пред Село изпълнителният директор на...
  Виж повече
  изложение животновъдство Сливен
  13.10.2019 г.
  123106
  Най-атрактивните животни на изложението в Сливен (СНИМКИ)
  За 15-и пореден път, край Сливен се проведе традиционното изложение по животновъдство, което събра хиляди фермери от сектора. По време на събитието бяха показани най-добрите селекции животни - крави, кози,...
  Виж повече
  мляко
  12.09.2019 г.
  1303
  14 български компании изнасят млечни продукти за Китай (СПИСЪК)
  Българските предприятия, които изнасят млечни продукти за Китай, вече са 14. Първите четири от тях бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през месец юли...
  Виж повече