Меню

Борислав Борисов (АБС): Купуването на чиста българска храна от село е знак за осъзнат избор (ИНТЕРВЮ)

20.11.2020 г.
8429
Българите трябва да подкрепят родното земеделско производство като изберат да купят продуктите си от български производители, а не от големите търговски хранителни вериги. Това коментира за БНР - радио Варна Борислав Борисов, председател на УС на Асоциацията на българските села.

От Асоциацията подкрепят усилията, които министър Танева положи, за да защити местните производители, като бъдат осигурени специални щандове за родна продукция в  супермаркетите. От тук нататък зависи от самите нас от къде и каква стока ще купуваме и доколко осъзнаваме, че с всяка закупена стока от български земеделец ние помагаме за бъдещото развитие на целия отрасъл в страната ни, каза още Борисов.

„Липсва осъзнатост у потребителите, които в криза като сегашната вместо да подкрепят българското производство пак ходят и се трупат на опашки в чуждите търговски вериги, където изобщо няма да коментираме качеството на храните. Но да не забравяме един факт – основният приоритет на търговските вериги е печалбата. Нито се интересуват от здравето на потребителите, нито ги интересува просперитета на българските земеделци и стопанства.“, коментира Борисов.

Едно от най-ключовите неща при избора на храна е да се купува жива храна, каза още Борисов. Такава е храната купена от българските фамилни ферми в селата, а не от търговските вериги, където се обработва и престоява в хладилници по цялата верига на доставки от чужбина.

Прясна и жива храна може да се купи само от Фермерските пазари. В момента те могат да задоволят търсенето на около 30 % от хората. И ако земеделците продават стоката си на тези пазари, а не я връщат, това ще означава занапред подем в българското фамилно земеделие и в развитието на селата, убеден е още Борисов.

Във всички големи градове трябва всеки ден да има Фермерски пазари с българска продукция, които да са обхванати в мрежа в цялата страна. 

„Тук вече държавата, ако реши да демонстрира ангажираност, може да окаже подкрепа и съвместно с общините да се направят места където това да се извършва удобно, а не да унижават българските земеделски производители като им казват да отидат на паркинга на чуждите вериги и така пак да закарат клиенти в тях.“, коментира Борислав Борисов.

  български производители
  21.11.2020 г.
  7758
  Да бъдем съпричастни към българските земеделци от село (СПИСЪК - 2 за ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ)
  Повече от всякога, ние може да подкрепим българското село , за което многократно заявяваме, че милеем и се връщаме назад в миналото, когато то е било живо. Какво правим днес? Как го подкрепяме ние, хората...
  Виж повече
  Подкрепете малките производители от село. Поръчайте онлайн
  21.11.2020 г.
  13677
  Подкрепете малките производители от село. Поръчайте чиста храна - онлайн (СПИСЪК с ФЕРМИ)
  В ситуацията на извънредно положение и карантина, заради коронавируса, е крайно време, българските потребители да се обърнат към малките родни производители в селата и да спрат да наливат семейните си...
  Виж повече