Меню

Борислав Борисов, АБС: Селата са пълни, но притихнали в условията на карантина

23.03.2020 г.
3116
„Селата са пълни, но притихнали. Хората не рискуват излишно.” Това каза пред „Хоризонт” Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. 

Според Борисов общините и регионалните кризисни щабове са реагирали сравнително навреме.Навсякъде има поставени ограничителни ленти, обозначаващи карантината и забранения достъп до паркове, детски площадки, читалища и други сгради. Има поставени надписи и лепенки за доставка на лекарства и храни за жителите на селата. Малките магазинчета сега са като спасителен остров, допълни Борислав Борисов.

"В тази ситуация е добре да се помисли за форма на финансова подкрепа за т.нар. малки магазинчета в селата, които в момента играят много важна роля, на места даже - спасителна роля, в осигуряването с храни."

В селата стресът от коронавируса не е толкова голям, тъй като в момента е в ход земеделския пролетен сезон свързан с обработването на градините, засяването на зеленчуците, грижата за овошните градини и др. Хората са притеснени по-скоро от това, че тези, които гледат животни, главно млечни крави и кози - не могат да ги извеждат на паша свободно.

Доброволците по места са стимулирани основно за доставка на храни и лекарства по домовете на възрастните хора. Асоциацията на българските села няма финансова възможност за подобна дейност, уточни Борисов. Сегашната ситуация според него вади наяве проблеми, които се трупат с години – например закритите медицински пунктове. Има обаче и добри страни:

„Познаваме доста млади фермери, които в тази ситуация демонстрират изключителна съпричастност, като на крайно нуждаещи се в хора в селата безплатно даряват зеленчуци от оранжериите си”, разказа той.
Тази ситуация е многопластово изпитание, смята Борислав Борисов: „Хората слагат маски срещу коронавируса, но тази ситуация маха едни други маски.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на БНР.

  16.02.2019 г.
  5975
  АБС публикува обобщени данни за селския туризъм в България
  Асоциация на българските села публикува резюмирани данни от годишния си доклад за тенденциите в развитието на селски туризъм в България. Данните обхващат цялата 2018-а година в сравнение с предходната...
  Виж повече
  Асоциация на българските села отбелязва 12 години от създаването си
  14.11.2018 г.
  4037
  Асоциация на българските села отбелязва 12 години от създаването си
  Асоциация на българските села отбелязва днес 12 години от създаването си. През всички тези години успяхме да устоим на важните принципи, които заложихме при създаването на сдружението. Самото учредяване...
  Виж повече
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  04.11.2018 г.
  2803
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  Преди време АБС обяви, че подкрепя изцяло идеята за постоянна полицейска охрана в селата . Смятате ли, че тази амбициозна цел е на практика осъществима? Ние през последните 3 години като Асоциация на...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете