Търсене

Борба с градушките с нова уеб платформа ще следи за опасно време

04.05.2020 г.
8372
Нова уеб платформа за прогнозирането на опасни метеорологични събития е разработила Изпълнителна агенция "Борба с градушките", съобщиха от институцията. 

Платформата ще предоставя информация за хода и изменението във времето на интегрираната водна пара, налягането и температурата над районите, където са разположени Глобалните навигационни сателитни системи (ГНСС) станции на Софийския университет и ИАБГ, както и тридневна числена прогноза за полето на температурата, облачността и валежите над страната. 

Географското положение и характеристиките на местния климат определят България като една от страните в Европа с висока честота на опасни метеорологични явления, като градушка, наводнения, гръмотевична дейност и др. Поради локалния им характер, остава трудността за надеждна оценка и прогнозирането им. 

Допълнителната информация за наличното количеството водна пара в атмосферата, получено от ГНСС, ще е в помощ на прогнозирането на опасни метеорологични събития. Предвиден е едногодишен тестов период на платформата.

Чрез платформата, освен специализирана метеорологична информация, всички граждани, включително и земеделските производители, ще могат да получат информация в реално време за радарната отражаемост и едночасови количества валеж от радарната мрежа на Агенцията за борба с градушките.

Българският интегриран продукт за свръхкраткосрочна прогноза – БИНКА (binca-bg.eu) е част от проект „Оперативен сървиз за опасни метеорологични явления за район Балкани-Средиземноморие – BeRTISS". Той се реализира в рамките на транснационалната програма „Балкани - Средиземно море 2014 - 2020".

© 2020 Село - Selo.BG

 

 • градушка
  24.04.2020 г.
  8363
  Започва активният сезон по градозащита в страната
  Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) ще стартира активния сезон по градозащита на 26 април 2020 г., съобщават от Земеделското министерство. Ще бъдат активирани 11 командни пункта и 261 ракетни...
  Виж повече
 • борба с градушките
  06.03.2020 г.
  8554
  Държавен вестник обнародва отпускането на 10,4 млн.лв. за противоградови ракети за 2020 г.
  В Държавен вестник е обнародвано постановление за отпускане на допълнителни разходи в размер до 10 440 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2020 г.. Средствата са за...
  Виж повече