Търсене

Борба за всеки декар в Добруджа. Трактори разораха гробища и депа за отпадъци

18.02.2020 г.
11100
Борбата за всеки декар земеделска земя в региона на Добруджа продължава. Никой обаче не е очаквал да разбере, че властите официално ще излязат с информация, че някои предприемчиви стопани даже са разорали със своите трактори и инвентар и засяли с насаждения гробищни паркове в няколко села от Община Тервел.

Нарушен е покоят на погребани хора в селата Ангеларий, Балик, Зърнево, Безмер, Главанци. Най-драстично е положението в Главанци, където са разорани 20 дка от гробището, съобщават от Община Тервел на запитване на журналисти от actualno.com.

На нарушителите вече са съставени актове, а предстои терените да бъдат оградени, се казва в позиция на общината.

При проверката е станало ясно, че са разорани и много от депата за битови отпадъци и стадионите. Неправомерно се използват общо 2171 дка общински имоти. Фермери обработват и земеделски площи, без да плащат за тях наем на общината, са установили от местната власт. Част от заграбените терени са бивши градини, намиращи се непосредствено до селищата. Не са отдавани и лозови масиви, но на практика се ползват като земеделска земя.

Установено е също, че 1086 дка от пасищата се обработват като земеделска земя от стопани, които ползват съседни имоти и са навлезли в границите на пасищата. Общинските лозя в селата Орляк и Брестница ще бъдат бракувани и ще се отдават като земеделска земя. След приключване на цялостната проверка ще бъде сезирана Районна прокуратура – Тервел за разследване на нарушенията като престъпление.