Меню

Бойко Борисов откри нов немски завод край пловдивското село Куклен

22.10.2019 г.
3304
"Имаме график за заводи, до края на годината постоянно се откриват нови заводи". Това заяви Премиера Бойко Борисов по време на откриването на нов завод за автомобилни фарове.

Инвестицията край пловдивското село Куклен е на немската компания ODELO, която произвежда фарове и стопове за автомобили, камиони и транспортни средства. В завода ще се произвеждат LED дневни светлини, стопове, фарове и др. осветление за автомобилната индустрия.

Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България, коментира Борисов. Той подчерта, че до края на годината графикът за откриването на нови заводи е запълнен.

„Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят“, отбеляза министър-председателят Борисов и добави: „За мен е важно, че общината и държавата са осигурили всички условия. Това са работни места, това е БВП“. 
"Имаме график за заводи-  до края на годината непрекъснато да се откриват нови. Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина, българи, които бяха заминали да идват да си работят по родните места", допълни Борисов.

Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив. 

„При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане в страни. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема“, каза още премиерът Бойко Борисов.

Инвестицията за новия завод за автомобилно осветление край Пловдив е за 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души.

Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете