Търсене

Бойко Борисов е обещал над 82 млн. лева подкрепа за животновъдите

03.08.2020 г.
9922 4
"Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, с участието на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи Правителственият пресцентър.

Помощта е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.
 
В рамките на разговора премиерът Борисов е добавил, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Министър-председателят е подчертал, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.
 
„Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват“, е казал Борисов.

снимка: Министерски съвет