Търсене

Блокове за близане Crystalyx® - Каква е цялата тази суматоха?

18.02.2020 г.
9048
При наличието на толкова голямо разнообразие от минерални блокове и кофи за близане на пазара, често е трудно да решим, кой продукт ни носи най-голяма полза по отношение на цена и постигнати резултати.

Различията в цените между продуктите за близане могат да бъдат значителни! Ако се абстрахираме от цената, ще открием, че кофите Crystalyx® предоставят по-добри икономически резултати, чрез постигане на по-високо живо тегло, увеличен добив на мляко и подобрена заплодяемост.

Производствен процес

Има няколко различни начина, по които се произвеждат минерални блокове и кофи за близане. При производството на минерални блокове смесените суровини се изсипват във форма, след което се пресоват, а при кофите за близане се добавят химически втвърдители.

Продуктите Crystalyx® се произвеждат по специална патентована технология, която гарантира неговата уникалност и смеем да твърдим, че на европейския пазар не съществува друг такъв продукт.

Процесът включва бавно контролирано затопляне на меласата, чрез което се постига понижаване на водното съдържание (дехидратация). Дехидратацията продължава и през втория етап – охлаждане с вакуум, в резултат, на което се постига висококачествен блок с ниска влага. Получава се твърда, стъкловидна структура, устойчива на атмосферни влияния.

Блоковете Crystalyx® обикновено съдържат 2-3% остатъчна влага, при повечето фуражи това съдържание е около 10-12%, а при традиционните кофи за близане, използващи химически втвърдители – около 20%. Водата разрежда хранителните вещества, компрометира структурната цялост на продукта и води до оскъпяване на транспорта. А и защо да плащате за вода?

Минимални изисквания за прием

Когато сравняваме блоковете за близане и минералните кофи е удивително да видим колко различни вариации на дневен прием съществуват.

Стандартния прием на Crystalyx® Extra Energy за дребни преживни животни е 50 гр/ден на овца, докато при другите продукти за овце обичайният прием често е двоен или троен спрямо Crystalyx®, в някои случаи над 150 гр/ден на животно.


Причината за ниския прием на Crystalyx® е проста: Благодарение на уникалната производствена технология, произведените продукти са с ниска влага, имат твърда, стъкловидна структура, което гарантира, че животните могат единствено да ближат, а не да го дъвчат или захапват, предоставяйки им константен прием за продължителен период от време.

Продуктите на Crystalyx® съдържат пълна гама протеини, витамини и минерали, както и повече енергия и захар от останалите конкурентни продукти, които се предлагат на пазара.

С наполовина от обичайния прием, блоковете Crystalyx® са изключително ефективни за изхранване. Само за няколко лева допълнително за блок, получавате продукт, който има два пъти повече средна продължителност на използване.
Множество проучвания са показали, че Crystalyx® Extra Energy за овце коства между 0,10 дo 0,12 лв. за овца на ден, тъй като във времето приема става между 33 гр - 56 гр на глава на ден.

Резултати от доказани изследвания

Много компании произвеждат продукти и претендират за ползите им въз основа на чужди практики и/или непотвърдени опити във ферми. Crystalyx® поставя огромен акцент върху доказването на ефективността на продуктите чрез независими опити!

През последните 25 години милиони евро са инвестирани за научноизследователска дейност в някои от най-добрите селскостопански институти по света, като например Канзаския Държавен Университет, Университета в Нюкасъл и Университета Абъристуит, като това са само част от тях.

Именно тези независими изследвания дават достоверност за ползите от Crystalyx® и позволява на животновъдите да се доверят на тези продуктите. Доказано е, че:

Crystalyx® Cattle Booster подобрява дневния прираст на живо тегло (DLWG) при младите животни с цели 24,6%.
Crystalyx® Extra Energy увеличава броя на близнене при овцете с до 20%.
Crystalyx® Optimum намалява интервала от отелване до зачеване при млечните крави с до 35 дни.

Повишаване продуктивността на животните. Подобряване рентабилността на фермата

Опитите доказват, че Crystalyx® предлага значителна възвръщаемост на инвестициите, като за всеки вложен 1 лев предлага възвръщаемост от поне 2 лева чрез повишаване продуктивните показатели на животните.
Продуктите Crystalyx® не заменят фуража, а го допълват и балансират, позволявайки на животните да развият своя пълен генетичен потенциал.

Изследвания, проведени в университета в Нюкасъл, показват, че Crystalyx® стимулира приема на фураж и подобрява храносмилателните процеси, като позволява на всяко животно да извлече максимума от наличните фуражи.

Къде да закупя Crystalyx?

Crystalyx можете да намерите в дистрибуторската мрежа на HL-TopMix, както и да поръчате на тел: 044 611 630.

 

 • повече мляко от овцете
  11.10.2021 г.
  1120
  Как да получим повече мляко от овцете през зимата?
  Какви са предизвикателствата в храненето на овцете през лактиращия период? Фермерът следва да има предвид, че нуждите на лактиращите овце през зимата се различават от тези през топлите месеци. За да...
  Виж повече
 • хранене на овце
  13.04.2021 г.
  1076
  За здрави и продуктивни овце - осигурете през пролетта нужните витамини и минерали
  Безспорен факт е, че преживните животни се нуждаят от минерали, за да постигнат по-висок прираст, по-добра плодовитост, по-висока млечност и по-добро здраве. Минералите са отговорни за изпълнението на всички...
  Виж повече
 • Какви са ефектите от недостиг на минерали при кравите?
  23.10.2020 г.
  3131
  Какви са ефектите от недостиг на минерали при кравите?
  Минералите в храненето на кравите са от изключително значение за производителността, плодовитостта, здравето и общото благосъстояние на животните. Те са ключов компонент на всички хранителни схеми. Проблеми...
  Виж повече