Търсене

Близо 1/3 от производителите на тютюн са в сивия сектор (ИНТЕРВЮ)

17.02.2020 г.
9199
Земеделските стопани, които възнамеряват да се занимават с производство на тютюн през 2020 г. трябва да се впишат в Регистър на тютюнопроизводителите на Земеделското министерство. Срокът за това е 31 март 2020 г., каза в интервю за Село Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010). Той съобщи още, че около 30% от производителите на тютюн са в нарушение на Закона за тютюна, защото произвеждат и търгуват със суровина без да са в Регистъра на тютюнопроизводителите.

Г-н Филев, каква е целта на вписване на производителите на тютюн в Регистър?
Регистърът на тютюнопроизводителите беше възстановен с поредните поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия от 2016 г. и въвеждайки го, идеята беше да се обхванат всички земеделски стопани, които се препитават с тютюнопроизводство. За 2016 г. се бяха регистрирали 6107 тютюнопроиводители - запомнил съм цифрата, защото тя е от първата година от най-новата история на сектора,, в която се създаде Регистърът.
Регистърът се актуализира всяка година и се дава възможност на тези земеделски стопани да се впишат в него до 31 март. Той се стопанисва от Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се знае колко тютюнопроизводители всяка година има в България, на какъв обем площи всяка година разсаждат тютюн и като цяло какъв е обемът на тютюнопроизводството в България по отношение на четирите сортови групи тютюн - ориенталските Басми и Каба Кулак и едролистните - Бърлей и Вирджиния.
 
Какви са необходимите документи за регистрация?
В момента тютюнопроизводителите се снабдяват с необходимият набор от документи за вписване. Най-важният документ е копие от сключен договор за изкупуване на суров тютюн за 2020 г. с търговец, когото си изберат. Тук отварям скоба, че МЗХГ стопанисва и втори регистър на операторите, които имат разрешение за изкупуване на тютюнева суровина. В момента те са над 30.
Вторият документ, който се представя в службата по земеделие, трябва да удостоверява правното основание за ползването на земеделските земи, върху които има намерение за отглеждане на тютюн през 2020 г. с площ над 5 дка. При площ над 5 дка правното основание се доказва с нотариален акт, договор за наем на земя или аренден договор. Под 5 дка се идентифицира само големият парцел, в който се намира полето под 5 дка. Третият документ е копие от протокола за количествата изкупен тютюн от предходната 2019 г. и не се прилага за стопани, които не са произвеждали тютюн през предходната година. 
 
Колко тютюнопроизводители са се регистрирали през миналата година?
Всяка година варираме между 5000 и 7000 тютюнопроизводители. Знам, че за 2019 г. в регистъра попаднаха малко над 5000 тютюнопроизводители. Колко ще бъдат през 2020 г., тепърва ще стане ясно. 
 
Тоест има производители, които не се включват в регистъра? И ако има такива, те в сивия сектор ли са на практика?
Според НАТ 2010 и според Земеделското министерство, около 30% от реално отглеждащите тютюн земеделски стопани не се вписват в регистъра на тютюнопроизводители. По този начин, колкото и да ми е неприятно да го кажа - те погазват и не спазват Закона за тютюна и тютюневите изделия. Причината да има такъв регистър и да е задължителен той е, че тютюневата суровина, като специфична такава, служи за производството на акцизни изделия, каквито са цигарите.
Казано по друг начин - ако домати, краставици, пипер, лук… могат да служат за собствена консумация на производителите им или могат да се продават на пазара при минимални изисквания, то да отглежда тютюн, да го заготви и да го продава на пазара има право само този ЗП, който е в Регистъра.
НАТ 2020 участва в няколко инициативи “против” разпространението на нерегламентиран нарязан тютюн и против разпространението на контрабанден тютюн, защото идеята ни като браншова организация е да представляваме производители, които спазват законодателството и работят “на светло”.

Какви са загубите за бюджета от този сив сектор за 2019 г.?
Миналата година от органите на реда бяха заловени над 116 тона нарязан нелегален тютюн. Загубите от това количество са за над 200 млн.лв за хазната.
На обратния полюс - тази борба с контрабандата - води до много по-висока събираемост в хазната ежегодно. Само за периода 1 януари  - 30 ноември 2019 г. в държавния бюджет на Р България от акцизи и налози върху легалните тютюневи изделия бяха внесени 2 501 000 000 лв.- средства, които да отиват за здравеопазване, образование, социални дейности.

снимка: НАТ 2010

Интервю на София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 
 

 • тютюн
  16.12.2019 г.
  5641
  До 25% по-високи са изкупните цени на тютюна през тази година
  От 10 до 25% по-високи са изкупните цени при различните сортови групи тютюн от тазгодишната реколта в сравнение с 2018-а, съобщи пред радио Благоевград председателят на Националната асоциация на...
  Виж повече
 • тютюн
  18.09.2019 г.
  12918
  Цветан Филев: Китайският пазар е добра възможност за българския тютюн (ИНТЕРВЮ)
  Преди дни в Париж, Франция се проведе трети Изпълнителен комитет за годината на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Представители на националните браншови организации на сектор "Тютюн" от...
  Виж повече
 • тютюн реколта 2019
  17.09.2019 г.
  8964
  България ще произведе около 10 000 тона тютюн през тази година
  Прибирането на тютюневата реколта от 2019 г. приключи на територията на цялата страна, съобщи в интервю за Село Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010)....
  Виж повече