Меню

Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

С 8% се увеличава вноса в България на агро храни и животни в рамките на вътрешната търговия на ЕС, се посочва в актуални данни от днес, които НСИ изпрати до медиите.

Ръстът е на база сравнение с предходната 2018-а година. Търговския дефицит с агро стоки е в размер на рекордните 1 млрд. 458 млн.лв., като вносните стоки се продават предимно чрез големите чужди търговски вериги.

Към отрицателното търговско салдо за сметка на България, можем да прибавим и търговията с безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн, където има допълнителен минус от 83.6 млн.лв.

Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко

Липсата на стратегическа аграрна политика в търговията и маркетинга с агро храни и липсата на силен контрол от страна на митниците и БАБХ върху вноса (+ контрабандата) и търговията с агро храни и селскостопански суровини са сред основните причини от страна - традиционен производител, България да се превърне в нетен вносител на селскостопански продукти и особено агро продукти с добавена стойност.

Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?

Основният внос на агро стоки е от Германия, Франция, Испания, Италия и Гърция. Именно първите в класацията са тези, които определят водената аграрна политика в ЕС, упражняваните икономически лостове, усвояването на методиките за контрол чрез субсидиране на т.нар. "неправителствени" организации и браншови такива. Тeхни са и големите търговски вериги. Фактите са ясни. България загуби много повече от ЕС, отколкото спечели. Спечелиха тесни кръгове.