Търсене

Биосекторът предлага мерки за работа в условията на COVID-19

Изцяло безхартиено подаване на документи от земеделските стопани, Изплащане в максимално кратки срокове на оставащите схеми и мерки по директните плащания и ПРСР – зелени плащания, мярка 10, мярка 12-Натура и мярка 11, както и Инструкции и правила за работа в земеделието. Тези предложение са направени към Министерството на земеделието, храните и горите от Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), съобщиха от там. Предложенията са във връзка с извънредното положение заради епидемията от COVID-19, в което се намира страната ни. 

Изцяло безхартиено подаване на документи от земеделските стопани

“1. На първо място бихме искали да приветстваме всички опити за онлайн подаване на документи за регистрация, подаване на заявления за подпомагане и всякакви административни услуги. Предлагаме, обаче тези действия да се доразвият и да преминем към изцяло безхартиено подаване на документи. Регистърът за биопроизводителите показа, че могат да се намерят достатъчно надеждни механизми за идентификация на земеделските стопани. Подаването на заявления и анкетни карти за пререгистрация по Наредба 3 /които и без това попълваме в електронен вид/ може да стане изцяло електронно онлайн в повечето случаи, без да обикаляме ветеринарни лекари, да изпращаме документи по различните общински и областни служби. Кризата с корона вируса може да даде тласък за електронизацията на електронните услуги на МЗХГ. В следващите дни предстоят регистрации на розопроизводители, подаване на заявления за използвани препарати по Програмата за зимните пръскания, по Програмата за борба с теления червей по картофите и още много мерки и схеми. Ще се радваме, ако разпоредите да бъдат намерени начини за онлайн комуникация с различните служби и звена на МЗХГ /чрез изпращане на сканирани документи, вместо носене на заверени копия/. Още повече, че се очакват сериозни трудности и задръствания при влизането в областните градове, където основно са съсредоточени службите за подаване на документи”, пише в писмото, адресирано до министър Десислава Танева.

Изплащане в максимално кратки срокове на оставащите схеми и мерки по ДП и ПРСР – зелени плащания, мярка 10, мярка 12-Натура и мярка 11

“2. В момента всички земеделци са изправени пред огромни трудности за успешно провеждане на пролетната сеитба и пролетните агротехнически мероприятия. Несигурността кара повечето търговци и доставчици на семена, торове и препарати, да избягват всякаква гъвкавост и изискват 100% авансово плащане на всички доставки. Транспортът е затруднен и много по-скъп. Банковите институции също стават по-рестриктивни по отношение отпускането на заеми срещу субсидии. Ето защо смятаме, че трябва да се направи всичко възможно за съкращаване на сроковете за изплащане на оставащите схеми и мерки по ДП и ПРСР – зелени плащания, мярка 10, мярка 12-Натура и мярка 11. Ако са необходими допълнителни проверки в новия биорегистър, би могло плащанията по мярка 11 да се извършат не в пълния си обем а с процент редукция /в случай че се открият несъответствия/, но забавянето им до месец май или юни ще е пагубно за биопроизводителите”, е втората мярка, предложена от биоземеделците.

Инструкции и правила за работа в земеделието 

“3. Много скоро ще започнат кампании по прибиране на реколтата в различни сектори на земеделието. Вече са необходими и пролетни ръчни обработки в стопанствата, особено що се касае до биоземеделците, които не могат да разчитат на хербициди. Ето защо е необходимо да помислим и да изработим съвместно ИНСТРУКЦИИ И ПРАВИЛА ЗА РАБОТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО по време на извънредното положение. Смятаме, че работата на полето е възможно най-малко рискова по отношение заразяването с коронавирус. Голямата опасност е тези мероприятия да не бъдат проведени и реколтата да не бъде прибрана, защото тогава от здравна криза ще преминем постепенно към продоволствена криза. Готови сме да съдействаме максимално за изработването на такива правила, които да са ясни и разбираеми за земеделците, а и за наетите в селското стопанство”, казват в писмото си от биоасоциацията.

Обръщайки се към земеделския министър Десислава Танева, от БАБ казват в заключение:

“Ситуацията е безпрецедентна, изправени сме пред огромно предизвикателство. Осъзнаваме огромната си отговорност, но не по-малко важно е да осъзнаем голямата роля, която ще играе българското земеделие, в справянето с кризата и осигуряването на прехраната на населението. Всичко, което се случва, е непознато за нас, и никой не може да предвиди нито продължителността му, нито последиците. Ето защо, така както в момента здравната общност, шивашката и фармацевтичната промишленост поемат предизвикателството и се включват активно в задоволяване на основните липси и потребностите на хората в България, е необходимо земеделската общност да поеме своите отговорности и да се осигури прехраната на българите, без да зависим от внос и транспортни коридори.

Убедени сме, че и Вие осъзнавате пред какви предизвикателства сме изправени и заявяваме готовността си за съвместно решаване на всички възникващи по време на кризата проблеми – макар и чрез видеоконферентни връзки и други съвременни комуникации.”

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8746
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Плодовете и зеленчуците, които консумират българските граждани в голямата си част се внасят от Гърция, Турция, Полша, Италия, Германия. Именно затова през последната седмица, докато слушаме, че изхранването...
  Виж повече
 • селско стопанство
  20.03.2020 г.
  10018
  Николай Вълканов: Агросекторът да се обяви за критичен за националната сигурност!
  Селското стопанство е ключов сектор за държавата и в създалата се криза вследствие на епидемията от коронавирус, от изключителна важност е да се обезпечи производството и преработката на храни . Това каза...
  Виж повече