Търсене

Биопроизводители искат по-дълъг срок за кандидатстване по мерки 10 и 11 на ПРСР (ВИДЕО)

08.05.2020 г.
8520
Удължаване на срока по Кампанията за директни плащания 2020 без санкции искат от Българска асоциация Биопродукти. В писмо, входирано до земеделския министър Десислава Танева, от асоциацията алармират, че седмица преди финала на кампанията по заявяване на директните плащания (15 май, без санкции), все още не могат да бъдат приключени заявления за подпомагане по мярка 10 Агроекология и климат и мярка 11 Биологично земеделие от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

“Абсурдно е да смятаме, че в оставащите осем дни до крайния срок ще бъде възможно да приключат заявленията си над 10 хиляди земеделци, кандидатстващи по тези мерки. Всеки ден служителите на земеделските служби ни обещават възможност за приключване „утре“, което създава вече паника, струпване на хора и застрашаване на здравето, както на нас – фермерите, така и на служителите в общинските служби”, се посочва в писмото.

Това е и основният аргумент, с който от Българска асоциация Биопродукти настояват за предприемане на спешни действия и своевременно решение за удължаване на сроковете по кампанията за подаване на заявления за подпомагане още днес.

“В противен случай в следващите дни ще бъдем свидетели на изключително напрежение и масови грешки от страна както на бенефициентите, така и на администрацията по места, която също е поставена в много трудно положение. Надяваме се на навременна реакция от Ваша страна, оставаме в готовност за дискутиране на конкретните срокове за удължаване и възможностите за справяне с проблемите, пишат в заключение биофермерите. 

Село припомня, че приемът на заявления по мярка 10 Агроекология и климат започна с началото на кампанията по директните плащания за тази година. Мярка 11 Биоземеделие стартира със значително закъснение - на 27 април, след като се чакаше “зелена светлина” за отварянето ѝ от страна на Европейската комисия.

Днес председателят на БАБ Албена Симеонова е провела разговор със земеделския министър Десислава Танева, за да я запознае с проблема. 

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • теренни проверки
  01.05.2020 г.
  8929
  Директни плащания 2020: Без удължаване на Кампанията и с повече теренни проверки (ВИДЕО)
  Кампанията по заявяване на директните плащания за 2020 година върви по график и няма никакви индикации за удължаване на крайния ѝ срока, който е 15 май (без санкции). Това обяви министърът на земеделието,...
  Виж повече
 • крава
  24.04.2020 г.
  10648
  Отварянето на мярка 11 Биоземеделие е все по-близо след обнародване на новите правила
  Дългоочакваното отваряне на мярка 11 Биологично земеделие от Програмата за развитие на селските райони е все по-близо, след като днес в Държавен вестник се обнародва Наредба № 4 за прилагането на мярката....
  Виж повече
 • директни плащания
  21.03.2020 г.
  10600
  Срокът за кандидатстване по директните плащания няма да се удължава. За сега!
  На този етап Министерството на земеделието, храните и горите не смята да удължи срока за подаване на документи по директните плащания за Кампания 2020. Това съобщават от там, след като в сряда Европейската...
  Виж повече
 • Необлагодетелствани райони
  28.02.2020 г.
  9134
  С Кампания 2020 започва прием по мерки 10,12 и 13 на ПРСР. Мярка 11 чака одобрение от ЕК
  С постановление на Министерски съвет бе приет нов обхват на районите с природни ограничения, различни от планинските. Изменението и допълнението на Наредбата за определяне на критериите на...
  Виж повече