Меню

Успешен пазар за българските плодове и зеленчуци - фокус на бизнес форума InteliFresh 2020

19.12.2019 г.
6230
InteliFresh 2020 ще представи решения за качествено производство и добра реализация на български плодове и зеленчуци на международна конференция на 31 януари 2020 в Интер Експо Център - София. Следвайки мотото си „От градината до щанда“, третото издание на престижния бизнес форум отново срещне производителите на плодове и зеленчуци с всички големи търговски вериги, български и чужди търговци и преработватели, както и с доказани доставчици на технологии и услуги. 

Събитието се организира от Фондация ИнтелиАгро с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия. За първи път гостуват водещи експерти от Италия и Унгария, традиционно във форума участват и холандски анализатори.

Регистрациите за InteliFresh 2020 се правят до 27 януари 2020 г. на  www.agroevents.euр , а за ранни записвания до 23 декември 2019 г. включително организаторите предоставят 20% отстъпка от таксата за участие.

През последните пет години площите и производството на плодове и зеленчуци в България растат, увеличава се и износът, а все  по-често първокачествена българска прясна продукция с международни сертификати намира място по щандовете на търговските вериги в страната. Делът ѝ, обаче, все още е малък. Продължават и хаотичните и морално остарели инвестиции, които насищат вътрешния пазар с нискокачествена стока. Външните пазари остават химера. Форумът InteliFresh 2020 ще представи успешни и дълготрайни бизнес решения. 

Преминаването към качествен растеж в сектора започва още със самото планиране на производството. Пийт Схотел от Fruit Consultancy Europe (Холандия) ще запознае участниците с потенциалните печеливши ниши в Европа. За да се възползват от тях, българските производители следва да са в крак с тенденции в производството. Макар и новите градини да са много, огромната част от тях са създадени със сортове, които са били „нови“ някога. Затова на InteliFresh 2020 идват експерти на два от най-големите овощни разсадника в Италия – Salvi и TopPlant. Гостите на форума ще могат да научат от тях кои са сортовете, покоряващи европейския пазар днес, какви са последните достижения в селекцията и производството на посадъчен материал, както и да разберат ценно ноу-хау за създаването и поддръжката на една модерна овощна градина. 

Водещи български и международни доставчици на технологии ще са на разположение на участниците в InteliFresh, за да споделят своя опит в грижата за овошките и зеленчуците, иновациите за прецизно и автоматизирано производство, подготовката на продукцията за пазара - от следберитбената обработка, през окачествяването, сортирането, опаковането и съхранението. Финансовите експерти на ДСК Агро отново ще са в готовност да подпомогнат цялостното осъществяване на успешна инвестиция – от градината до щанда.

Организаторите обръщат специално внимание през това издание на оранжерийното производство, а какъв по-добър източник на знания и опит в тази сфера от Нидерландия и Rabobank, световния лидер във финансирането на агробизнеса. Синди ван Райсвик ще представи спецификите и глобалните тенденции при оранжеристите. 

Все още голяма част от българското производство на плодове и зеленчуци е насочено за преработка, а преходът към премиум пресни пазари изисква време, затова програмата на форума предвижда дискусии по коренно различен бизнес модел. За изискванията и тенденциите в отглеждането на череши и сливи за преработка ще говори най-големият преработвател в България - Микеле Санторели. Той ще представи и възможностите, които разкрива съвместен проект с италианския гигант Фереро за развитие на лешникови насаждения в България. 

InteliFresh ще предостави на над 400-те участници възможности за преки бизнес контакти с всички компании на форума в специалната зона за B2B срещи. Производителите ще могат директно да договорят сделки с търговските вериги, други български и чуждестранни търговци и преработватели, както и да поставят началото на дълготрайни партньорства с водещи доставчици на технологии, техника и услуги.

„Виждаме все повече положителни ефекти от InteliFresh и примери за успех  в развитието на редовните производители, участващи във форума. Това ни мотивира да предложим още по-интересна и полезна програма и специални гости, както и да достигнем до повече производители. Вярваме, че ще помогнем българските плодове и зеленчуци да стъпят по-уверено на световната карта, а потребителите да имат по-голям избор на качествена родна продукция“, казва Николай Вълканов – директор на ИнтелиАгро.

Допълнителна информация за събитието можете да получите на office@inteliagro.bg или +359 899 911 597.

Село е медиен партньор на InteliFresh 2020. 

Предварителна програма

09:00 часа: Регистрация и кафе
09:40 часа: Официално откриване. Приветствие от Нейно превъзходителство Беа тен Тъшер – посланик на Кралство Нидерландия
09.50 часа: „Предизвикателства пред сектор плодове и зеленчуци“, дискусия с участието на производители, преработватели, търговци
10:35 часа: „Пазарни ниши в Европа – как да спечелим?“ – Пийт Схоутел (Fruit Consultancy Europe, Нидерландия)
10:55 часа: „Новите сортове плодове, които завладяват пазара“ – Salvi, Италия
11:15 часа: „Една стъпка по-близо до потребителя и търговеца с опаковките на бъдещето“ – Звезделина Лачева (DS Smith България)
11:40 – 13.00 часа: време за b2b срещи
 
Работен обяд 13.00 – 14.00 часа
 
14:10 часа: „Икономика на оранжерийното производство“ - Синди ван Райсвик (Rabobank, Нидерландия)
14:35 часа: „Новите сортове зеленчуци, които завладяват пазара“ - Toth Kamil (Rijk Zwaan, Нидерландия)
15:00 часа: „Перспективи пред производството на череши и сливи за преработка. Бизнес алтернативи за овощарството“ – Микеле Санторели (Куминяно Фрут)
15:30 – 17.00 часа: време за b2b срещи


© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  пазар на плодове
  08.11.2019 г.
  91358
  В търсене на по-добър пазар за българските плодове и зеленчуци (ВИДЕО)
  През последните години, въпреки прилагането на обвързано подпомагане за секторите плодове и зеленчуци, стопаните все по-трудно намират реализация на пазара на качествените български плодове и зеленчуци. Те...
  Виж повече
  БАПОП
  25.10.2019 г.
  114611
  Близо 30% е годишният ръст при оранжерийните зеленчуци
  Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1 % за 2018 г., спрямо предходната 2017г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на...
  Виж повече
  ябълки
  26.09.2019 г.
  49651
  Живка Гроздева: Натискът от външни производители на плодове е огромен! (ИНТЕРВЮ)
  Производителите на плодове сме поставени в ситуация, в която не можем да реализираме продукцията си на собствения си пазар. Уравнението е просто: Всички разходи се увеличават, цената на пазара е същата, дори...
  Виж повече
  Божидар Петков
  01.11.2019 г.
  115074
  Божидар Петков: Трябва да се ограничи дъмпинговият внос на плодове и зеленчуци! (ИНТЕРВЮ)
  Има достатъчно лостове, които могат да се задействат, за да се ограничи дъмпинговия внос на плодове и зеленчуци в България. “Темата за ограничаване на вътреобщностната търговия в ЕС е доста деликатна, но ние...
  Виж повече