Търсене

Бизнесът с бира в Европа и България - кой колко произвежда и колко консумира?

07.08.2020 г.
8846
Всеки първи петък на месец август се отбелязва Световният ден на бирата. В тази връзка Село публикува любопитна статистика за производството и пазара на бира в Европейския съюз, и в частност в България. Миналата година в ЕС са произведени над 34 милиарда литра алкохолна бира, според последните статистически данни на Евростат, публикувани по-рано тази седмица. Производството на бира в ЕС се равнява на около 77 литра на жител.

Освен това през 2019 г. ЕС произвежда 1,4 милиарда литра бира, която съдържа по-малко от 0,5% алкохол или 0% алкохолно съдържание.

Германия - топ производител

Сред държавите-членки на ЕС Германия е водещият производител през 2019 г. с продукция от 8,0 милиарда литра (или 23% от общото производство на ЕС). С други думи, около една на всеки четири бири, съдържащи алкохол, произведени в ЕС, произхожда от Германия.
Следващи в списъка по производство на алкохолна бира са Полша и Испания (всяка произведена 3.9 млрд. литра или 11%), Нидерландия (2.5 млрд. литра или 7%), Белгия (2.4 млрд. литра или 7%; данни за 2017 г.), Франция (2.0 млрд. литра или 6%), Чехия (1.9 млрд. литра или 6%).
В сравнение с 2018 г. Литва отбеляза най-голямо увеличение в производството на бира, съдържаща алкохол (+ 7%), следвана от Испания (+ 6%) и Италия (+ 5%).
За разлика от тях производството на бира в Нидерландия е спаднало с 9%, в Латвия със 7% и в Словакия с 6%.Нидерландия - топ износител

Нидерландия е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2019 г. Това я прави най-големият износител на бира от всички държави-членки на ЕС, изпреварвайки Белгия (1,7 млрд. литра) и Германия (1,6 млрд. литра), Чехия, Франция и Ирландия ( всички 0,5 милиарда литра).

Основните дестинации за износ на бира в страни извън ЕС са САЩ (911 милиона литра, 22%) и Обединеното кралство (825 милиона литра, 20%). Следват Китай (364 милиона литра, 9%), Русия (258 милиона литра, 6%), Канада (193 милиона литра, 5%), Южна Корея (184 милиона литра, 4%), Южна Африка (108 милиона тона, 3%), Швейцария (98 милиона литра, 2%), Австралия (92 милиона литра, 2%) и Тайван (86 милиона литра, 2%).

Къде е България?

По данни на Съюза на пивоварите в България, над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в България, като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия. 96% от консумираната у нас бира е на членовете на Съюза на пивоварите (СПБ). В тази статистика  влизат и 8 лицензионни марки, които включват  световни брандове бира на мултинационални компании.

Пазарните данни на СПБ показват, че продажбите на бира за 2019 г. са  5.4 млн. хектолитра, като през миналата година портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира. При опаковките обновяването включва 40  кенове и бутилки с нови визии и с по-леко тегло с цел намаляване на екологичния отпечатък на пивоварния бранш. 

Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през 2019 г., като тенденцията е всяка година този обем да расте. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% алкохол. Това дава широки възможности да бъдат удовлетворени изискванията на все повече потребители. В страните от ЕС като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3%.Според отчета на Агенция ,,Митници”, постъпленията от акциз за бира за 2019 г. са 78.8 млн. лева - с 2.7% под предходната 2018 г., което кореспондира и на лекия спад в обема на реализираното пиво.  Сериозни остават капиталовите инвестициите в бранша на обща стойност 42 милиона. лева за реновиране на производствената база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за опазване на околната среда. За периода 2015-2019 г. общо инвестициите на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надхвърлят 212 млн. лева.

Българската бира и covid 19

За съжаление, поради кризата с covid-19, тази година положителните тенденции в пивоварната индустрия са твърде различни. Очаквано, наливното пиво, т.е  кеговете, са със силен спад и за шестмесечието на тази година са едва 2% от бирения пазар. Поради намалената покупателна способност на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, силно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също намалява, а на пластмасовите - се увеличава. Запазва се обаче тенденцията за увеличаване на продажбите в кенове.

„Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства. За това не е изненада, че за първото шестмесечие на 2020 г. продажбите на бира през заведенията  драстично намаляха с около 60 %, докато обемите, реализирани през  магазинната мрежа са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени работници и служители,  което и синдикати, и работодатели с гордост всеки път подчертаваме. Точно преди 3 седмици  със Заповед на министъра на труда и социалната политика Браншовият колективен трудов договор за пивоварния сектор беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път.  По този начин в бранша не се допуска социален дъмпинг и за абсолютно всички работещи се гарантират коректни трудови практики, безопасни условия на труд и достойно заплащане.”,  коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Проучване на Съюза на пивоварите сочи, че за 36% от сънародниците ни пивото е подходящо за тях питие, като при активните консуматори това мнение изразяват  60%. Всеки пети българин счита, че бирата е съвременен и модерен продукт, а при хората, пиещи кехлибарената напитка поне 1 път седмично, това е виждането на всеки 3-ти. Най-големите биролюбители са на възраст 30-39 г. и 40-49 г., а най-често бира  се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти.

© 2020 Село - Selo.BG

 • Винария 2020
  19.02.2020 г.
  9028
  Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!
  Коронавирусът попречи тази година на България да удвои количествата на изнесено вино за Китай. Това каза по време на Винария изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж....
  Виж повече
 • бира
  17.12.2019 г.
  5498
  Бирената индустрия на ЕС е във възход. Къде е българската бира?
  В страните от ЕС вече има над 10 000 пивоварни, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). В същото време през последните пет години производството и консумацията на...
  Виж повече
 • Бирена академия
  15.11.2019 г.
  64155
  Класика и иновации в бирената индустрия на есенния салон на Съюза на пивоварите
  „От класика към иновации“ бе основният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия - инициатива на Съюза на пивоварите в България.  Още с откриването на събитието...
  Виж повече