Търсене

Байер ще плати близо 11 млрд. долара обезщетение заради хербицида Раундъп (с глифозат)

25.06.2020 г.
12062
Немският химически и фармацевтичен гигант Байер (Bayer) съобщи, че е постигнал споразумение да изплати близо 11 милиарда долара на потребители на хербицида Раундъп (Roundup), който е на базата на глифозат. От години, десетки хиляди американци водят дела срещу компанията за това, че употребата на Раундъп е причина за раковите им заболявания. 

Компанията заяви, че споразумението за пестицида, създаден от дъщерното му дружество Монсанто (което Байер придоби през 2018 г.), включва около 125 000 заведени съдебни иска. Съгласно споразумението, Байер ще извърши плащане от 8,8 милиарда долара до 9,6 милиарда долара за решаване на настоящите съдебни спорове и 1,25 милиарда долара за решаване на потенциални бъдещи съдебни спорове, въпреки, че компанията продължава да поддържа тезата си, че Раундъп е безопасен за здравето, съобщава Асошиейтед прес.

Байер отрича хербицидът да е опасен за здравето и изтъква, че той е разрешен от регулаторите по света. Исковете срещу компанията набраха скорост след съдебен процес през август 2018 г., в който стана ясно, че Монсанто е трябвало да предупреди за предполагаеми ракови рискове, свързани с неговите хербициди на базата на глифозат.

През 2015 г. Международната агенция за изследвания на рака (IARC) на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че глифозатът, най-често използваният в света хербицид, е „вероятно канцерогенен за хората“.

Монсанто разработва глифозат - основната съставка в Roundup - през 70-те години на миналия век. Хербицидът се продава в повече от 160 страни и е широко използван в САЩ.

Глифозатът е едно от най-широко използваните активни вещества и в европейското селско стопанство и е най-често използваният в света хербицид. Понастоящем той е одобрен в ЕС, но това одобрение изтича на 15 декември 2022 г. На 12 декември 2019 г. група компании, които искат да се продължи употребата на глифозат в ЕС, пуснаха заявление за неговото подновяване след 2022 г.. Въпреки това, подновяването на разрешението за употреба на глифозат е силно оспорвано, и вече се води дискусии дали веществото трябва да бъде разрешено повторно.

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • пръскане с глифозат
  11.06.2020 г.
  8907
  Дебатът за спорния глифозат отново е на дневен ред
  Дебатът за прилагането на канцерогенния (по данни на СЗО) хербицид глифозат след 2022 г. ще става все по-активен с наближаването на крайния срок, в който има разрешение за употребата му на територията на...
  Виж повече
 • Байер
  30.10.2019 г.
  113170
  Bayer отчете двойно повече съдебни искове срещу Раундъп само за три месеца
  Немският химико-фармацевтичен гигант Байер ( Bayer ) съобщи днес, че 42 700 ищци са се присъединили към съдебните дела срещу компанията в САЩ. Всички съдебни дела са във връзка с твърденията, че...
  Виж повече
 • Bayer Crop Science BG
  19.06.2019 г.
  13960
  Глифозата се оказа токсичен и за самата BAYER, която заяви, че търси алтернатива
  Немската компания Bayer заяви, че инвестира 5 млрд. EUR в търсене на алтернатива на глифозата, за който вече има предостатъчно данни, че е канцерогенен както за хората, така и за животните. Глифозатът е...
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24453
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това...
  Виж повече