Търсене

БАБ: Някои био сертифициращи фирми нямат капацитета да правят реални проверки! (ВИДЕО)

21.02.2020 г.
9378
Един от сериозните проблеми в биосектoра е свързан с българската биологична сертификация. Това съобщи по време на конференция за биопроизводството в рамките на АГРА 2020 Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ).

От Асоциацията са направили анализ на дейността на сертифициращите организации. Той е показал, че някои от сертифициращите фирми, работещи с над 500 до 1400 биооператори (растениевъди, животновъди, пчелари, преработватели), разполагат с едва четирима или петима инспектори. Това означава, че не се проверяват всички биологични площи, категорични са от Асоциацията:

“Как е възможно да имаш над 1000 оператора и в същото време да имаш 5-6 инспектора. Що за капацитет е това? Как се случват проверките и кога успяват?”, попита Симеонова.

В България акредитираните биологични сертифициращи организации са около 15. Всеки биопроизводител си е избрал коя организация да го сертифицира и няма как, ако даден фермер не спазва правилата за биопроизводството и откровено лъже, това да стане без знанието на сертифициращата организация, каза председателят на БАБ.

В тази връзка Симеонова припомни и проверките от миналата година по сигнал на Българска асоциация Биопродукти, от които стана ясно, че 50 млн. лева или 30% от парите за биологично производство по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони са усвоени от нереални биофермери за десетки хиляди декари с култури като кориандър и пшеница. “Тогава те дори нямаха качени сертификати в сайта на МЗХГ. Сега се появиха тези сертификати, но в тях пише, че добивът им е 0”, припомни Албена Симеонова.

От Българска асоциация Биопродукти настояват за по-стриктен контрол от страна на Министерството по отношение на дейността на сертифициращите фирми.

“Капацитетът на сертифициращите фирми трябва да съответства на броя на операторите, за които отговарят”, категорични са биопроизводителите.

Сериозно впечатление от анализа правят и декларираните печалби на тези сертифициращи фирми, посочи Албена Симеонова. Декларираната печалба само на тези сертифициращи фирми от България е в размер на 3 млн. лева, а причината е във високите такси за сертификация, които те събират от биологичните оператори.

При положение, че за годината на биопроизводителите са платени 30 млн. лв., по информация на Слави Кралев от дирекция Биопроизводство в МЗХГ, излиза, че 10% от тези средства са за сертифициращите фирми. Това са средства, които трябва да отиват при биофермерите, а не при лицата, които ги проверяват, каза Албена Симеонова.


От Биоасоциацията ще предоставят събраните данни на Земеделското министерство и ще изискат информация и за чуждестранните сертифициращи фирми, които оперират в България, след което ще оповестят пълната информация посочи Албена Симеонова.

Предложение за национален сертифициращ орган

От много години в различни периоди със Земеделското министерство е обсъждана идеята за създаване на национален сертифициращ орган.

В условията на Европейския съюз и на пазарна икономика не става въпрос за един единствен национален сертифициращ орган, подчерта Симеонова. От Аграрния университет имат достатъчно капацитет, има българско лого на биологичното производство, чиито собственик е Земеделското министерство. “Идеята е да се направи национален сертифициращ орган, който на достъпни цени да сертифицира малките биопроизводители”, каза Албена Симеонова.


София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 


 • био пшеница
  12.11.2019 г.
  81783
  50 млн. лева от парите за биопроизводство са усвоени от фалшиви биофермери
  50 млн. лева или 30% от парите за биологично производство по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони са усвоени от нереални биофермери. Темата коментира пред БНР Албена Симеонова, председател...
  Виж повече