Търсене

БАБХ проспа европейска забрана на опасен фунгицид. Български фирми го рекламират!

18.05.2020 г.
20940
Проверка на Село показва, че десетки дилъри на няколко големи търговски компании в България в сферата на търговията с препарати за растителна защита продължават да продават опасен фунгицид на основата на хлороталонил, за който Европейската комисия е издала изрична забрана, започваща от ноември 2019, а крайният срок, при който земеделци могат да пръскат в полетата с този препарат е 20-и Май 2020г.

Два дни преди изтичане на срока за земеделците, търговците усилено продължават да продават агрохимията, която се използва срещу разнообразни болести по пшеницата и ечемика, като септориоза по класа и листата, брашнеста мана, кафява ръжда и др. Дългогодишни научни изследвания са доказали, че хлороталонила е смъртоносен не само за пчелите, но и за дивите животни и хората. При хората предизвиква бъбречни тумори, уринално кървене и възпаление на очите. При пръскане от страна на трактористи с този препарат се наблюдава подуване на клепачите на очите и различни форми на дерматити. Като цяло по-сериозни проблеми настъпват след години.

Хлороталонил е потенциален канцероген за човека, като предимно мъжете развиват канцерогенни и доброкачествени тумори на бъбреците се посочва в официално становище на Университета Корнел. В официалният сайт на БАБХ - няма публикувана нито дума по темата, сочи справка в публикациите през последните месеци.Търговските наименования на препарата включват Bravo, Chloro-thalonil, Daconil 2787, Exotherm Termil, Forturf, Mold-Ex, Nopcocide N-96, Ole, Pillarich, Repulse и Tuffcide. Съединението може да се намери и във форми с много други пестицидни съединения. 

В България продуктът все още се рекламира за продажба в сайтове на фирми, по-големите от които - Булагро (Кредо 600СА -  DuPont) и Синждента България - продуктът Амистар Опти, който продължава да се рекламира в сайта на фирмата и не е изрично упоменато, че е забранен за употреба само след ден и половина:

Препаратите познати на земеделците на българския пазар на препарати за растителна защита, чиято употреба е 100% забранена за пръскания от 20-и май 2020-а са:
  • АМИСТАР ОПТИ 480 СК
  • ПРИОРИ ОПТИ СК
  • ОЛИМПУС СК
  • ОРТИВА ОПТИ СК
  • КРЕДО 600 СК
  • ПЛИНКЕР 600 СК
  • ЧЕРОКИ СЕ