Меню

БАБХ отрече за пестициди в дините, но мълчи защо родното производство пада с 68%

07.07.2020 г.
1990
Днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпрати становище, в което опровергава информацията за налични практи с дини с опасният остатъчен пестицид 1.3-Dichloropropene, като заявява, че:

"При официалния контрол не са установени пратки дини с произход Гърция и Турция с наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди".


Първо означава ли това, че има неофициален контрол? Второ - точно, ясно и конкретно - проверявани ли си дините за 1.3-Dichloropropene? И трето, но не на последно място: Как БАБХ ще коментира това, че тази година българското производство на дини пада с рекордните 68.1% (вижте прикачения файл с оперативен анализ от МЗХГ) според официалните данни на МЗХГ? Просто случайно съвпадение спрямо продължаващият дъмпингов внос?

Ето и официално изпратеното становище на БАБХ:

При официалния контрол на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към момента не са установени пратки дини с произход Гърция и Турция с наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. 

БАБХ извършва официален контрол на вносните дини от Турция и Гърция, предназначени за българския пазар. Официалният контрол включва и вземане на проби за лабораторен анализ от всички пратки дини с произход трети страни по отношение съдържание на остатъчни вещества от пестициди.  

Дините с произход Гърция преминават през границата, придружени от протокол за лабораторно изпитване в акредитирана лаборатория за официален контрол, доказващ съответствие със законодателните изисквания. При липса на такъв документ, инспектори на Агенцията вземат проби за анализ в българска лаборатория, съобщават от контролния орган. 

По отношение на нитратите, научните становища до този момент показват, че някои растения (напр. листните зеленчуци) имат способността да натрупват повече нитрати от други. С цел гарантиране предлагането на безопасна храна и защита здравето на потребителите в приложимото законодателство са определени максимално допустими количества на нитрати в спанака, марулята, маруля тип „айсберг“, храни за кърмачета и преработени храни на зърнена основа, предназначени за кърмачета и малки деца. В Мониторинговата програма за контрол на замърсителите в храните от неживотински произход, БАБХ е заложила вземане на проби за съдържание на нитрати от пресни марули, зелен лук, салата, салата Айсберг и краставици. 

Приложимото европейско законодателство, регламентиращо граничния контрол, не включва засилен официален контрол или спешни мерки във връзка със съдържание на нитрати в плодове и зеленчуци с произход трети страни.

При съмнение за безопасността на храната, потребителите могат да подадат сигнал в БАБХ на горещия телефон 0700 122 99 или през онлайн платформата на сайта на контролния орган, за да бъде извършена проверка и пробовземане, припомнят от БАБХ.  

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

ОПЕРАТИВЕН АНАЛИЗ - МЗХГ - ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ - ЮЛИ 2020 291.33 KB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете