Търсене

БАБХ: Не са установени дини от Гърция и Турция с наднормени остатъчни пестициди!

07.07.2020 г.
8428
При официалния контрол на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към момента не са установени пратки дини с произход Гърция и Турция с наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Това съобщиха от Агенцията във връзка с публикация на Село.

БАБХ извършва официален контрол на вносните дини от Турция и Гърция, предназначени за българския пазар. Официалният контрол включва и вземане на проби за лабораторен анализ от всички пратки дини с произход трети страни по отношение съдържание на остатъчни вещества от пестициди.  

Дините с произход Гърция преминават през границата, придружени от протокол за лабораторно изпитване в акредитирана лаборатория за официален контрол, доказващ съответствие със законодателните изисквания. При липса на такъв документ, инспектори на Агенцията вземат проби за анализ в българска лаборатория, съобщават от контролния орган. 

По отношение на нитратите, научните становища до този момент показват, че някои растения (напр. листните зеленчуци) имат способността да натрупват повече нитрати от други. С цел гарантиране предлагането на безопасна храна и защита здравето на потребителите в приложимото законодателство са определени максимално допустими количества на нитрати в спанака, марулята, маруля тип „айсберг“, храни за кърмачета и преработени храни на зърнена основа, предназначени за кърмачета и малки деца. В Мониторинговата програма за контрол на замърсителите в храните от неживотински произход, БАБХ е заложила вземане на проби за съдържание на нитрати от пресни марули, зелен лук, салата, салата Айсберг и краставици. 

Приложимото европейско законодателство, регламентиращо граничния контрол, не включва засилен официален контрол или спешни мерки във връзка със съдържание на нитрати в плодове и зеленчуци с произход трети страни.

При съмнение за безопасността на храната, потребителите могат да подадат сигнал в БАБХ на горещия телефон 0700 122 99 или през онлайн платформата на сайта на контролния орган, за да бъде извършена проверка и пробовземане, припомнят от БАБХ. 

© 2020 Село - Selo.BG
 

 • вносни дини
  05.07.2020 г.
  13313
  Пазарите пълни с вносни дини с нитрати, а родното производство пада с 68%
  Тази година се оказва тежка и за българските производители на дини. В момента пазарите в цялата страна са презаредени с дини внос от Гърция и Турция. Във Facebook е пълно със снимки на потребители, които...
  Виж повече