Меню

БАБХ не дава данни има ли свинско с чума (АЧС) по магазините

02.09.2019 г.
1909
БАБХ все още не е публикувала данни обхващащи територията на цялата страна от проверки на месо за Африканска чума по свинете (АЧС) в магазинната мрежа. 

Макар вирусът на АЧС да не е опасен за хората, той може да се разпространява и чрез месото, което се продава и съхранява в хладилниците. По този начин макар, че разпространението на АЧС да утихна в последните седмици, то може да се възпламени отново заради неунищожени количества с АЧС, които в момента се продават по магазините.

Според източници от сектора, именно от големите свинекомплекси, където беше открит вируса на АЧС и бяха унищожени изцяло поголовията, седмици преди официалното регистриране на болестта, там се е извършвала интензивна продажба на месо на едро, а освен това в свинекомплексите, където има кланници, са разфасовани хиляди прасета.

Остава въпросът има ли БАБХ желание и капацитет да осъществи проверки в цялата страна, които да обхванат както магазините за месо по пазарите в страната, така и големите търговски вериги като Billa, Kaufland, Lidl, Metro и др., в които се продават значителни количества месо.

До момента МЗХГ извърши изключително много активности по ликвидирането на АЧС, като общите средства по ликвидирането на заразата и изплащането на компенсациите от 300 лв. на лично стопанство, започващи от днес, ще достигнат стотици милиони евро. 

Иван Гешев: В дирекцията на БАБХ Бургас са имали такса 'спокойствие'

Въпросът е: защо все още БАБХ избягва тези проверки най-вече в големите търговски вериги и свързано ли е това с някаква форма на корупция и принудително затваряне на очите и неизпълнение на служебните задължения? Допускането на компромиси от страна на БАБХ би довело до пълно обезсмисляне на всички предприети от МЗХГ мерки до момента.

© 2019 Село

  крави БАБХ
  28.08.2019 г.
  2235
  БАБХ мълчи за смъртта на цяло стадо крави край Дупница. Нова зараза?
  Фермери от дупнишкото село Бистрица са силно притеснени след като вчера следобед намериха цяло стадо крави - умрели. Животните били натръшкани край реката в местността Пазар дере край селото. Веднага...
  Виж повече
  производство на суха кръв
  19.06.2019 г.
  47804
  Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?
  Има ли контрол от страна на БАБХ върху използването на т.нар. "суха кръв" (лиофилизирана кръв) в евтините сирена, кашкавали, а през летния сезон и сладоледи? Това е въпрос, който засяга милиони потребители...
  Виж повече