Меню

БАБХ: Над 85% от птицевъдните ферми спазват правилата за биосигурност

29.10.2019 г.
113250
Над 85% от птицевъдните обекти в цялата страна отговарят на правилата за биосигурност и изпълнение на самоконтрол във фермите по отношение на Салмонелоза и Инфлуенца по птиците. Това са констатирали проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която е проверила 538 птицевъдни обекта 

За останалите, инспекторите на агенцията са издали 4 акта и 50 предписания на стопаните. Основните слабости, които са открити, са свързани с постоянното прилагане на мерките за биосигурност на фермите и пропуски в рутинния лабораторен контрол на заболяванията.

Всички обекти с установени пропуски и с връчено предписание или акт ще бъдат проверявани допълнително.


От БАБХ припомнят, че контролните проверки са проведени от 27 септември до 18 октомври, като са били насочени към спазването на изискванията за биосигурност и коректното изпълнение на пробовземането, като част от Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите.

БАБХ прилага целогодишно Програма за надзор на болестта Инфлуенца по птиците. Срокът за вземане на проби в стопанство за домашни птици трябва да съвпада със сезона на производство за всяка категория домашни птици. Изследват се и дивите птици, с цел превенция и пресичане пътя на вируса към стопанствата и дворовете, съобщават от Агенцията.


© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  птичи грип
  30.09.2019 г.
  63763
  БАБХ започва проверки за биосигурност в промишлените птицеферми
  Всички промишлени птицеферми в страната ще бъдат подложени на проверки за биосигурността, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Предстоящият зимен сезон е рисков за птиците по...
  Виж повече