Меню

Африканска чума по свинете вече обхвана цяла България

12.07.2019 г.
15540
Разпространението на Африканска чума по свинете вече обхвана цяла България. Първите случаи на заразата, заплашваща основно индустриалното свиневъдство, бяха регистрирани в Северна България по поречието на река Дунав. Днес бе потвърдено за заразени и умрели от АЧС прасета в свищовското село Ореш.

Късно следобед стана ясно, че разпространението на чумата по свинете вече е стигнало до Област Бургас, където служители на БАБХ са регистрирали заразата в село Зидарово, община Созопол.

Досега умрели от АЧС животни бяха установени в село Новачене, Плевенско, като по-рано бяха потвърдени случаи на африканска чума по свинете в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала –  област Плевен.

Разпространението на заразата е толкова бързо, че служителите на БАБХ не са в състояние да регистрират новите случаи, още повече , че стопаните на заразените животни масово ги укриват и не уведомяват властите за смъртни случаи.

Заразата може да се разпространява по следните начини:
  • чрез внос на заразени животни от Румъния, Сърбия и Турция
  • чрез внос на заразено месо
  • чрез заразени диви прасета през границата ( с Румъния) 
  • чрез нерегламентиран транспорт на животни в рамките на страната
  • чрез внасяне на умишлена зараза с вирус-капсули, подобно на избиването на 75 000 овце от син език преди 4 години, както и подобно на умишлените зарази с шап, нодуларен дерматид и бруцелоза.