Меню

Италианска афера съсипва пазара на български ябълки (СНИМКИ)

14.10.2019 г.
126186
Скъпи италиански ябълки с ниско качество продължават да избутват от пазара качествения български плод в търговските вериги. За това отново алармира аграрният консултант и производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев. От негова публикация в социалната мрежа Фейсбук се виждат италиански ябълки второ качество Грени Смит на цена 2,49 лв./кг. Италианската афера продължава чрез чуждите търговски вериги.

  
В същото време качествени български ябълки от същия сорт на цена 1,40 лв./кг залежават в складовете на производителите и остават  “нежелани” от търговските вериги.

“След десет години българските ябълки ще ги гледаме само на картините на Майстора”, категоричен е Красимир Кумчев, който съобщава, че производители в района на Бургас масово изоставят ябълковите си градини, “ ще правим фестивали на италиански, полски, гръцки, чилийски” ябълки посочва производителят от пловдивското село Трилистник. 
 

По думите на Красимир Кумчев "българската ябълка я има само за цвят в хипермаркетите". За проблема с вносните ябълки той алармира още в началото на кампанията по прибиране на реколтата: "Това, което прави впечатление, обаче е че, се продават ябълки, в конкретния пример - италиански ябълки, които не отговарят на стандартите за консумация, а са плодове за преработка с калибър под 65 мм и то на цена 4 лв./ килограм! В същото време родната ябълка, клас 1, с диаметър над 75 мм, ние я предлагаме на едро цена 1-1,30 лв./кг, което означава цена на дребно максимум 2 лв.. Това е 2 пъти по-евтино от тази италианската, но не ни се поръчва. 

Припомняме, че думите на Красимир Кумчев се потвърждават и от Живка Гроздева, производител на ябълки в Карнобат и член на УС на Асоциация на овощарите в България. Наскоро пред Село тя коментира: "Ядем II и III качество италиански ябълки, но на висока цена. От разговор с италиански колеги производители знам, че за източните страни, каквато е България, изнасят II и III качество ябълки. Интересен куриоз е, че докато в Западните страни търсят ябълката със средна големина, при нас се търсят винаги най-едрите плодове. Когато италианските фермери имат такива свръхедри плодове, които те не желаят, разчитат на пазари като българския”.“Ние произвеждаме ябълки сорт Роял Гала, които в момента продаваме на цена 80 ст./кг - с много добро качество, пресни, брани преди 2-3 седмици. В същото време в българска търговска верига, чието име няма да назовавам, ябълки от същия сорт - Роял Гала на италиански производител, се предлагат на цена 3 лв./кг”, каза Живка Гроздева.

снимки: Facebook

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg 

 

  ябълки
  26.09.2019 г.
  49631
  Живка Гроздева: Натискът от външни производители на плодове е огромен! (ИНТЕРВЮ)
  Производителите на плодове сме поставени в ситуация, в която не можем да реализираме продукцията си на собствения си пазар. Уравнението е просто: Всички разходи се увеличават, цената на пазара е същата, дори...
  Виж повече
  ябълки
  25.09.2019 г.
  49688
  Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена
  С нищожни темпове върви търговията на български ябълки в разгара на беритбената кампания. Поставени под силния натиск на вносни плодове с ниска себестойност, българските производители на ябълки се сблъскват...
  Виж повече
  ябълки
  24.09.2019 г.
  66212
  БАБХ проспа поредна далавера в хипермаркетите, този път срещу българските ябълки
  За всеки разумно мислещ и с будно съзнание човек е ясна вредата от чуждите търговски вериги по начина, по който работят в България - в полза на вносната продукция и собствените си печалби, но в ущърб на...
  Виж повече