ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
“В момента няма паника в месопреработвателния сектор заради кризата с Африканската чума по свинете (АЧС)". Това заяви пред Село Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). Членове на организацията са над 110 фирми, които заемат около 65 % от пазара на месо и месни продукти в страната. “Не е тайна, че българското свинско месо не може да задоволи търсенето на пазара ни, ето защо преработвателите работят с около 35% българско месо, а останалите 65% са внос. В момента има увеличение на вноса - на 70%, а българското месо отива основно за свежа консумация”, каза председателят на АМБ. Месокомбинатите у нас внасят суровина от Франция, Дания, Испания, Германия. “Месото пристига за три дни в свежо състояние и не работим със замразено месо”, увери Атанас Урджанов.
Все пак от бранша изпитват притеснения, свързани с невъзможността на месодобивните и месопреработвателните предприятия да изпълнят поетите ангажименти по мярка 4,2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от ПРСР 2014-2020. Заради намаляването на българското месо в следствие на чумата по свинете, за месокомбинатите може да се окаже невъзможно при изпълнението на проектите си да влагат в крайния продукт 30% българска суровина (собствено производство или доставена от регистрирани земеделски стопани).
В тази връзка от АМБ са изпратили искане до земеделския министър Десислава Танева “временно, до пълното отстраняване на вируса и възстановяване на нормалния ритъм на свиневъдството у нас, разпоредбата да бъде отменена”.
Месокомбинатите настояват и за обезщетения заради загубите, свързани с ликвидирането на болестта.
По темата работи: София Белчева
© 2019 Село - Професионалистите в агробизнеса