Меню

Атанас Урджанов (АМБ): Няма паника в месопреработвателния сектор заради АЧС

16.08.2019 г.
2163
“В момента няма паника в месопреработвателния сектор заради кризата с Африканската чума по свинете (АЧС)". Това заяви пред Село Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). Членове на организацията са над 110 фирми, които заемат около 65 % от пазара на месо и месни продукти в страната. 

“Не е тайна, че българското свинско месо не може да задоволи търсенето на пазара ни, ето защо преработвателите работят с около 35% българско месо, а останалите 65% са внос. В момента има увеличение на вноса - на 70%, а българското месо отива основно за свежа консумация”, каза председателят на АМБ. Месокомбинатите у нас внасят суровина от Франция, Дания, Испания, Германия. “Месото пристига за три дни в свежо състояние и не работим със замразено месо”, увери  Атанас Урджанов.

Все пак от бранша изпитват притеснения, свързани с невъзможността на месодобивните и месопреработвателните предприятия да изпълнят поетите ангажименти по мярка 4,2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от ПРСР 2014-2020. Заради намаляването на българското месо в следствие на чумата по свинете, за месокомбинатите може да се окаже невъзможно при изпълнението на проектите си да влагат в крайния продукт 30% българска суровина (собствено производство или доставена от регистрирани земеделски стопани).

В тази връзка от АМБ са изпратили искане до земеделския министър Десислава Танева “временно, до пълното отстраняване на вируса и възстановяване на нормалния ритъм на свиневъдството у нас, разпоредбата да бъде отменена”. 

Месокомбинатите настояват и за обезщетения заради загубите, свързани с ликвидирането на болестта.


По темата работи: София Белчева

© 2019 Село - Професионалистите в агробизнеса

    свинско месо с АЧС
    02.08.2019 г.
    24744
    По магазините е пълно със свинско месо с чума (АЧС)
    Африканската чума по свинете (АЧС) се разпространява не само между живи животни, но и чрез месото, като според специалисти в сектора, вирусът на АЧС може да живее без проблем в охладено или замразено месо -...
    Виж повече
    EFSA България - чума в свинско месо
    28.07.2019 г.
    17987
    EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
    Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) мълчи за разпространението на Африканска чума по свинете ( АЧС ) в България. Проверка на Село в официалния сайт на организацията - efsa.europa.eu ,...
    Виж повече
    заразени фуражи
    26.07.2019 г.
    29009
    АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
    Заразата с АЧС най-вероятно е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи и хранителни добавки от западна Европа. Това съобщиха за Село експерти в сферата на сигурността, запознати в детайли с...
    Виж повече